A közmunkásoknak is jár a fizetésemelés!

A legszegényebb és legkiszolgáltatottabb munkavállalók fizetése idén minden korábbinál kevesebbet fog érni. A Közmunkás Szakszervezet legalább a 2016-os minimálbér-emeléssel megegyező fizetésemelést követel a 300 ezer közmunkásnak!

Ismert tény, hogy 2010-ig a közmunkások nettó fizetése megegyezett a minimálbér összegével, amit személyi jövedelemadó nem terhelt. A 2011-es alaptörvény elfogadása után a közmunkások fizetését nettó 13 ezer forinttal csökkentették, és megadóztatták. Azóta minden évben a minimálbér kihirdetésével egy időben és azonos mértékben emelték a közmunkás éhbéreket.
 
E gyakorlat szerint 2015. december 29-én 5,6%-kal a közmunkások fizetését is meg kellett volna emelni, amely még is közel 30 ezer forinttal a létminimum alatt maradna. Ez azonban a mai napig nem történt meg.
 
Ezzel a Fidesz végleg felmondta a 2011-es alaptörvényének hitvallását. Az elesettek jogfosztása, megkülönböztetése, kirekesztése napi gyakorlattá vált. Különösen igazak ezek a közmunkás családok százezreire.
 
Nyomatékosan figyelmeztetünk: ahol minimális társadalmi igazságosság sincs, ott előbb-utóbb társadalmi béke is megszűnik. Ha a kormány tovább folytatja népnyúzó politikáját, a következményekért is neki kell vállalni a felelősséget.
 
Közmunkás Szakszervezet elnöksége