mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 19. 17:09

A közoktatás válságos állapotban van

A közoktatás válságos állapotban van
A közoktatási rendszer jelenlegi állapotáról, a kormány elhibázott oktatáspolitikájáról, valamint a világjárvány oktatásban okozott kárairól beszélt Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke az Infórádió Aréna című műsorában.
A magyar közoktatás válságos állapotban van, a túlzott és aránytalan központosítás, valamint az oktatás államosítása összességében komoly színvonalcsökkenést eredményezett. Az eredeti elképzelése az volt a kormánynak, hogy csökkentsék a különbségeket a különböző intézmények között. A kormány el is érte a célját, de sajnos csak úgy, hogy a magas minőségű oktatást nyújtó iskolák színvonala hozzáromlott a kevésbé jó iskolák szintjére. 
 
Dr. Hiller István emlékeztetett, hogy volt egy olyan kormányzati ígéret, hogy a minimálbért vetítési alapként használva, annak emelésével párhuzamosan a pedagógusok bérét is emelnénk. Ha a kormány tartotta volna magát az eredeti ígéretéhez, akkor ma 85-90 százalékkal lenne magasabb a pedagógusok bére. 
A világjárvány óriási károkat okozott az oktatásban, az alsó tagozatos kisdiákok kerültek a legnagyobb hátrányba, hiszen írni, olvasni és számolni megtanulni a legnehezebb feladat, ezek a kisdiákok a felmérések szerint nehezen értik az írott és olvasott szöveget. 
 
Érdemes lenne újragondolni, hogy az önkormányzatok visszakaphassák az iskoláikat, az elkövetkezendő hónapokban az önkormányzati kampány előtt érdemes felvetni ezt a kérdést, mert vannak olyan régi, nagy múltú iskolavárosok hazánkban, mint például Székesfehérvár, Sárospatak, Sopron, Pécs, Pápa és Szeged, amelyek visszakaphatnák az iskoláikat. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a választások előtt ezt a kérdést egy valódi lényegi kérdéssé lehetne tenni. Azok a városok, ahol a testület úgy dönt, hogy szeretné visszakapni az iskoláját, ott az államnak segítenie kellene az önkormányzatokat a feladat finanszírozásban. 
 
Amennyiben az iskola fenntartója változik, akkor megvolna az esélye annak, hogy emelkedjen az adott oktatási intézmény színvonala. 
 
Dr. Hiller István emlékeztetett, hogy a pedagógusok béremelését a magyar központi költségvetésből kellene állni, hiszen ez a kérdés nemzeti hatáskör, pláne egy olyan kormány esetében, amely ilyen sokat ad a szuverenitásra. A béremelés szükséges, ugyanakkor önmagában nem elégséges feltétel ahhoz, hogy az oktatási rendszer problémái megoldódjanak. Nagyobb szabadságot kellene adni a tanároknak például az oktatási kérdések tekintetében. 
 
A műsorban szó volt a felsőoktatás helyzetéről is. A felvételi eljárás kapcsán eltöröltek olyan kritériumokat, mint például a bekerülési minimumponthatár, ezért vannak olyan egyetemi szakok, ahová még 100 pontnál is kevesebb kellett a bejutáshoz. 
 
Az utóbbi években a felsőoktatási intézményekben is komoly változás következett be, ilyen volt például az intézmények modellváltása is, amelynek tekintetében elmondható, hogy nem a fenntartótól függ az adott felsőoktatási intézmény színvonala, hiszen vannak jól működő állami fenntartású egyetemek és vannak kevésbé jól működők, ugyanez igaz az alapítványi intézmény esetében is. 
 
Az MSZP Választmányának elnöke elmondta, hogy a párt készül az őszi parlamenti ülésszakra, ahol számos törvényjavaslatot fognak benyújtani, továbbá az MSZP öt nagy javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyek megoldást jelenthetnének a nehéz gazdasági helyzetben.  
A műsor végén szó volt a jövő évi választásokról is, ezzel kapcsolatosan az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy nincs olyan kutatás, amely meg tudná cáfolni, hogy az ellenzék a jövő évi választásokon közös listával több ellenzéki mandátumot eredményezne, mint külön-külön indulás esetén. 
 

Kapcsolódó párttagok