mszp.hu | Belföld
2024. február 01. 09:56

A közös ellenzéki indulás visszaadná a reményt az embereknek

A botrányba fulladt sóskúti lakossági fórumról, a brüsszeli uniós csúcsról, valamint a közelgő választásokról is beszélt Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke az ATV szerda esti Aktuál című műsorában.
Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is ott volt a sóskúti tervezett akkumulátorgyár beruházásról szóló lakossági fórumon, amely végül demonstrációba torkollott, hiszen a helyi lakosok elutasítják, hogy az üzem felépüljön. „Az a politikusoknak a dolga, hogy az emberek érdekében lépjenek fel” – fogalmazott Harangozó Gábor. Az MSZP alelnöke elmondta, hogy a helyiek és a lakosok érdekei mellett kell kiállni. Ilyen nagy volumenű beruházást csak komoly társadalmi ellenállással lehet megakadályozni.

Az akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatosan elmondható, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra ezeknek az üzemeknek a későbbi működéséhez, de az országnak nem csak a gyáraknak a konkrét igényeit kell kiszolgálnia, hanem a jelentős számban idehozott vendégmunkások komoly társadalomi hatást is kiváltanak. Például az egészségügy sincs felkészülve a vendégmunkásoknak a fogadására.

A kínai beruházók az olcsó munkaerő okán, illetve a harmadik országokból könnyedén behozható munkaerő miatt is hazánkat választották. A vendégmunkásokat pedig sajnos szinte rabszolgaként tudják majd alkalmazni, ezzel pedig letörik a magyar munkavállalók bérszínvonalát, jogaikat és a munkakultúrát.

A műsorban szó volt a heti uniós csúcson várható fejleményekről is. Harangozó Gábor elmondta, hogy hazánk folyamatosan elszigetelődik az unióban. Magyarország kormánya eddig nem volt hajlandó megszavazni az Ukrajnának szánt segélycsomagot és még mindig nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

A végén össze fog majd jönni a megállapodás Ukrajna támogatása kapcsán, valamint a svédek is tagjai lesznek a NATO-nak. Azonban az Orbán-kormány húzza az időt, emiatt nem juthat az ország uniós forrásokhoz, valamint ezért kerül Magyarország egyre nehezebb és nehezebb helyzetbe. „Kinek az érdekét szolgálja mindez, ha nem Putyin érdekét?” – tette fel a kérdést az MSZP alelnöke.

Nincs olyan felmérés, amely ne azt igazolná, hogy Karácsony Gergely az esélyese a közelgő főpolgármester-választásnak. A Fidesz egy dolgot tehet, hogy megosztja az ellenzéket. Vitézy Dávid – az LMP lehetséges jelöltje – sem tudja megnyerni a választást, azonban az indulása alkalmas arra, hogy megossza az ellenzéki szavazatokat.

A fővárosban az ellenzéki pártok bemutatták, hogy jól tudnak együttműködni. Az LMP az együttműködésnek a reményét ássa alá azzal, amit a főpolgármesteri jelölés kapcsán csinál.

Az MSZP azért akar az uniós választásokon is egy közös listát állítani az ellenzéki pártokkal közösen, hogy visszaadja a reményt az embereknek, hogy az ellenzék képes közösen fellépni a hatalommal szemben.