mszp.hu | Belföld
2024. február 21. 13:53

A közös lista az ellenzéki szavazókat is nagyobb számban mozgósítja

A közös lista az ellenzéki szavazókat is nagyobb számban mozgósítja
Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke Pulai Andrással, a Publicus Intézet ügyvezetőjével, stratégiai igazgatójával beszélgetett a június 9-én esedékes választásokról, azok matematikájáról, és a leghatékonyabbnak tartott stratégiáról is.

Pulai András kiemelte, a választók többsége már 2017 óta az ellenzék együttműködését támogatja. 7 éve kerültek fölénybe ugyanis az összefogást támogatók, ez pedig azóta így is maradt, jelenleg az ellenzéki szavazók 80 százaléka összefogást szeretne, és 80 százalék szerint érne el az ellenzék jobb eredményt összefogással. Éppen ezért tartja az MSZP megfontolását a közös listáért józannak és észszerűnek Pulai András. A választók nem a levegőbe beszélnek, világosan látják, hogy 2019-ben, ahol érdemi jelöltet állított az ellenzék, ott nyert is. Ezzel szemben hiába volt érdemi jelölt, összefogás nélkül nem volt sikeres az ellenzék.

A választók pedig azt értékelik, ha a kívánalmaik szerint működik a politika. Ha azt érzékelik, veszekednek egymással az ellenzéki pártok, akkor nem szívesen szavaznak rájuk. Ezzel szemben, ha a civilek problémáival valóban foglalkozva, a választók érdekeinek megfelelően működnek a pártok, akkor boldogan szavaznak rájuk. A szavazók nagy része elégedetlen a kormány munkájával, azonban az ellenzékkel is csak kevésbé vannak megelégedve az emberek. Ha pedig az a kérdés, mi tehetné jobbá az ellenzék megítélését, a választók ötven százaléka az összefogást mondaná, minden más opciót csupán 10-10 százaléknyi megkérdezett javasolt. Pulai András szerint érthetetlen, miért nem egyértelmű az ellenzéki pártok számára, mit kell tenniük és miért nem fognak össze.

A Publicus Intézet vezetője arra is rávilágított, egyértelműen kevesebb szavazatot gyűjthetnek az ellenzéki pártok külön-külön indulással. Egy friss kutatás szerint az ellenzék javára dőlhetnek el a mandátumszámok közös lista esetén. Külön indulással a Kutyapárt akár két mandátumot is szerezhet, az elégedetlen ellenzéki szavazók voksainak köszönhetően, a szavazásra pedig összességében körülbelül 10 százaléknyi ember nem menne el, ennek 8 százaléka ellenzéki. Így tehát világosan látszik, jóval nagyobb számban mozgósítja az ellenzéki szavazókat a közös lista, mint a kormánypártiakat.

A választási rendszer matematikája a nagyobb jelölt irányába torzít, fontos figyelembe venni azt is, hogy lélektanilag is komoly hatása van az ellenzék közös indulásának, hiszen így azt érezheti a választó, van esély a kormánypártokat visszaszorítani.

Pulai András mandátumbecslésekre hivatkozva elmondta, ha az ellenzék együtt indul, akkor kiegyensúlyozott eredményt érhet el a kormány mellett. Ezzel szemben, külön indulás esetén az ellenzéki szavazók egyszerűen vagy nem mennek el voksolni, vagy elfordulnak a pártoktól, elsősorban a Kutyapárt vagy a MiHazánk felé, ez pedig 2-3 mandátumnyi veszteséget okozhat az ellenzéki pártok kárára. Emellett lesznek olyan pártok - akik nem ugorják meg az 5 százalékos küszöböt - amelyekre a leadott szavazatok a legerősebb pártét, a Fideszét fogják erősíteni. 

Kapcsolódó párttagok