2011. március 08. 14:39

A Köztársaság és akiknek nem kell

Az utóbbi napokban kiderült, hogy az alkotmányozás folyamatában a Fidesz igyekszik elsinkófálni a "köztársaság" megnevezést.

Először akkor lepődhettünk meg, amikor az állampolgárokhoz szóló álkérdéseket kézhez véve a borítékon feladóként az eddig szokásos "Magyar Köztársaság Kormánya" helyett a "Magyarország Kormánya" megnevezést láthattuk.Valakiknek elég fontos volt a "köztársaság" szó elhagyása ahhoz, hogy új kormányzati borítékokat terveztessenek és nyomassanak. Utóbb azt is megtudtuk, hogy a készülő Fidesz-alkotmány címet is változtat: már nem a Magyar Köztársaság Alkotmánya, hanem a Magyarország Alkotmánya címet fogja viselni. Megnyugtatásul közölték, hogy az államforma azért marad a köztársaság, ami igazán nagylelkű gesztus a kétharmados többségtől, de nem ad választ arra, mi az igazi baja Petőfi országában a Fidesznek a köztársasággal.

Az már csak hab a tortán, hogyha a "köztársaság" szótól való viszolygás a kormányon végképp eluralkodik, előbb-utóbb a személyi igazolványunktól és útlevelünktől kezdve a nemzetközi szerződésekig minden okmányt ki kell cserélni. Ezt ugyan a józan ész remélhetőleg még időben megakadályozza, és a kormány megelégszik borítékok újranyomásával, de az üzenet máris érthető. A "köztársaság" nem tetszik a Fidesznek.

Emlékszünk Orbán Viktor elhíresült kijelentésére: "a köztársaság csak ruha a nemzet testén".

A politikai "vetkőztetés" megkezdődött. Félő, hogy a köztársaság ruhája után a "res publica" közösségétől, a közös ügyekbe való beleszólás lehetőségétől, az állampolgári egyenlőség és szabadság normájától, a modern, demokratikus köztársaság valódi jelentésétől is megfosztanának minket. Mert a szimbolikus politizálás ugyan nem pótolja a valódit, de a szimbólumokból igen könnyen politika is válhat. Az, hogy egy párt milyen jelképeket választ és melyeket mellőz, tükrözi értékeit is.

Lendvai Ildikó
az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja