mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 29. 09:43

A köztársaságpárti szavazók nem dőlhetnek hátra - demokráciaőröket keres az MSZP

A köztársaságpárti szavazók nem dőlhetnek hátra - demokráciaőröket keres az MSZP
Demokráciaőröket vár az MSZP, akik védeni akarják a 2022-es választások tisztaságát, mert a köztársaságpárti szavazók „nem dőlhetnek hátra” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Legalább egy, de inkább két delegáltat várnak a mintegy 10 280 szavazókör mindegyikébe – mondta.

„Jó időben el kell kezdeni, mert ebben a rendszerben a Fidesz nem riad vissza attól - ezt az elmúlt 10 évben minden ellenzéki szavazó végignézhette - hogy hogyan próbálja meg manipulálni sok oldalról a választásokat” – mondta a társelnök, hozzátéve: maga a választási rendszer is „úgy van kitalálva”, hogy a kormánypártoknak kedvezzen.

Azt mondta: a 2018-as országgyűlési választás előtt „rohamosan kezdték visszamondani” a szavazóköri delegáltak a részvételt, miután Orbán Viktor március 15-iki beszédében közölte: a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni, s az utolsó pillanatig fenntartotta a fenyegetettség érzetét.

Kunhalmi kiemelte: ilyen korán, mint idén, még egy választás előtt sem született meg ilyen fontos egyezség a köztársaságpárti ellenzéki pártok között.

Minden ilyen pártnál lehet jelentkezni, ő maga az mszp.hu oldalon vagy az  [email protected] e-mailcímen várja azok jelentkezését, akik „erőt éreznek magukban” és tettre készek, hogy vigyázzanak arra: a választáson a csalás gyanúja se merüljön fel – mondta. Kiemelte: civil szervezetek támogatását is élvezik.

Azt mondta: a „reálpolitikus”, „nagyon tapasztalt” miniszterelnök politikai évadnyitó cikkében felhívta a kormánypárti szavazók figyelmet, hogy bár ő a jobboldal egységét megteremtette, „itt nincs minden lezongorázva”, hiába uralják az államot, írták át a választójogi törvényt és övék a média. Az ellenzék is megteremtheti a maga egységét, ezért „én viszont a köztársaságpárti szavazókhoz szólok, hogy nem dőlhetnek hátra” – mondta Kunhalmi.

A Nemzeti Választási Bizottság elnökének kiválasztásáról azt mondta: az MSZP-nek, mit ahogy a többi ellenzéki pártnak is, természetesen lett volna jelöltje a posztra, sőt az ellenzéki pártoknak közös jelöltjük is lett volna. Az MSZP azt javasolta: a jelenlegitől eltérő rendszerben, pályázattal, szakmai alapon töltsék be a posztot a kormány és az ellenzék megegyezésével.

A Fidesz azonban csak látszategyeztetésre hívta az ügyben az ellenzéket, hogy a nyugat felé mutassák: még van párbeszéd.

„A Fidesznek a választás (…) egy szükséges rossz, és a saját leválthatatlanságukért mindent megtesznek. Mindent megtesznek azért, hogy a politikai váltógazdaság ne tudjon érvényesülni Magyarországon” – mondta Kunhalmi.

Amikor rákérdeztek arra, lenne-e miniszterelnök-jelölt 2022-ben, amint az egy korábbi interjúban felmerült, azt felelte: „Nézze, azt kérdezték, hogy ’Lenne-e ennek az országnak a miniszterelnöke?’. Melyik az a pártvezető, vezető politikus, aki erre azt mondja, hogy nem? Hát akkor azt üzenné a szavazóinak, hogy a nap végén nem lehet rám számítani.”

Azzal folytatta: lát olyan politikustársakat, „akik ma ebben jobban teljesítenének”. Hangsúlyozta: olyan jelöltre van szükség, aki a köztársaságpárti oldalon a lehető legnagyobb bázissal rendelkezik.

„Én inkább arra vállalkozom, hogy mindent megteszek magam és a pártom nevében azért, hogy részese legyünk egy olyan kormányváltó erőnek, amire (…) az elmúlt 10 évben (…) soha nem volt ekkora esély” – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok