MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2017. március 13. 17:31

A köztársaságról - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Majtényi: helyre kell állítani a köztársaságot

Helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához - hangoztatta Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt.

A volt ombudsman az elnökválasztás előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: olyan alkotmányt tart szükségesnek, amelyet népszavazás erősít meg, amely kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit, és békét teremt. Kijelentette azt is, szabad és szolidáris Magyarországot szeretne, eszménye a minél kevesebb állam és a minél több szolidaritás.

Majtényi László jelezte, az eddig államfők közül Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót tekinti mintának, akik példát mutattak személyes autonómiából. Közölte: élne azzal a lehetőséggel, hogy a köztársasági elnök törvényjavaslatokat terjeszthet a Ház elé.

Újraválasztották Áder Jánost

Újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Áder Jánost a második fordulóban választotta ismét államfővé a parlament, miután az első kör - kétharmados támogatás híján - eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.

A politikus megválasztása után a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét. Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Újraválasztása május 10-től hatályos.

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

A köztársaságról

Tóth Bertalan véleménye szerint egy normális köztársaságban a köztársaságielnök-választás jeles nap, de a Fidesz 2010-ben megszüntette a demokratikus, szabad, szolidáris köztársaságot. Elmondta, egy alkalmas államfőjelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátolnak meg egy népszavazási kezdeményezést, hogy a miniszterelnök felhatalmazás nélkül titokban eladósítja a hazáját és kiszolgáltatja ezzel Oroszországnak.

Jelezte, az MSZP Majtényi Lászlót ajánlja köztársasági elnöknek, aki olyan programot hirdetett meg, amelynek kiemelten fontos része a szegénység elleni küzdelem.

Miért nem tettek meg mindent a kanyarójárvány elkerülésére?

Tukacs István azt firtatta, miért nem tettek meg mindent a kanyarójárvány elkerülése érdekében. Súlyos következményekkel kell számolni, ha a helyzet nem változik - mondta, jelezve, a járványveszélyről már 2016 tavaszán információk jelentek meg Romániában, a veszélyről, bőven lett volna idő a felkészülésre.

A politikus szerint kétségeket vet fel az egészségügyi háttérintézmények beolvasztása, és világosan látszik: hiányzik a járványveszély kezeléséhez szükséges szakmai erő.

Ön szerint elfogadható, hogy januárban még nem tudnak készülni az érettségire a végzős diákok?

Kunhalmi Ágnes azt firtatta: elfogadható-e, hogy karácsonykor még nem tudnak az érettségire készülni a végzős diákok. Emlékeztetett a szakgimnáziumi, szakiskolai rendszer 2016-os kialakítására, és kitért arra, hogy egy komplex szakmai tárgyból kell majd érettségizni, de a követelményeket csak pár hónappal az érettségi előtt tudták meg a diákok. Nekik ezen a jövőjük múlik - mondta a szocialista politikus, aki azt kérdezte: hogyan kívánják orvosolni a mulasztást és a jogsértést.

A sportból is maguk akarnak hasznot húzni?

Horváth Imre, az MSZP képviselője azt mondta, félő, hogy a tehetséges sportolók támogatására létrehozott programban is pártkatonák döntenek a péntek odaítéléséről.

Mikor indítanak vizsgálatot a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó ügyében?

Heringes Anita azt firtatta, hogy mikor indítanak vizsgálatot a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó ügyében, mert februárban sárga por lepte el az üzem környékét, amit a lakosság aggasztónak tartott.

Kétszer több munkahely szűnt meg, mint amennyi létrejött!

Gúr Nándor azt mondta, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint januárban 55 ezer állás szűnt meg, duplája a korábbi évek adatainak. Hozzátette: még nagyobb a baj, ha azzal hasonlítjuk össze mennyi munkahely jött létre, ez a szám 29 ezer, ennek döntő többsége is állami támogatással valósult meg. Hogy lesz ebből egymillió új munkahely? - kérdezte.

Hogy gondolta ezt Elnök Úr?!

Bárándy Gergely Matolcsy György jegybankelnök közelmúltbeli parlamenti felszólalását idézte, amelyben arról beszélt, hogy egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak, amely 2014 őszén indult el.

Bárándy Gergely azt kérdezte a nemzeti bank elnökétől, van-e alapja a kijelentésének "vagy csak hülyeségeket beszélt". Ha van alapja, mi az? - faggatta őt, majd is tudakolta tőle, hogy fizetett-e bérleti díjat Patai Mihálynak, amikor a lakásában lakott.

Mit gondolt Elnök Úr?

Szakács László a jegybank 2015-ös jelentésének ismertetésekor felvetett mondatot firtatta, miszerint egy szövetséges NATO-tagállam követségéről érkező forgatókönyv szerint kormány- és jegybank-buktató támadást terveztek az ország ellen. Azt kérdezte, mely országról van szó, milyen eszközökkel jött a támadás, hogyan hárították el azt és 2017-ben is fennáll-e egy ilyen veszélye. Azt is megkérdezte, tett-e feljelentést az MNB és kinek jelentette az esetet.

A vidéket sorvasztaná el az agrár-felsőoktatás leépítése

Harangozó Gábor károsnak, a vidék fejlődését veszélyeztetőnek nevezte az agrár-felsőoktatási képzőhelyek központosítását, mert az szerinte elsorvasztaná a nagy vidéki egyetemeket. Mint mondta, a központosításról szóló koncepció nem szolgálná a vidék fejlődését.

Utcára kerülnek Kőbányán a Máv-telepi családok?

Burány Sándor a kőbányai önkormányzatot bírálva arról beszélt, hogy utcára kerülhetnek a MÁV-telepen élő családok.