mszp.hu | Belföld | köztisztviselők | Közigazgatás
2016. július 01. 16:28

A köztisztviselők napjára

A magyar köztisztviselői kar kormányoktól, kormányzó pártoktól, és úgy általában a napi politikai csatáktól függetlenül tiszteletet és megbecsülést érdemelt ki azzal az áldozatos munkával, amellyel Magyarország működéséhez és fejlődéséhez évtizedeken át hozzájárult. Így volt ez a rendszerváltás után egészen a második Orbán-kormány hivatalba lépéséig. A köztisztviselői állomány azóta legfeljebb szép szavakban kap megbecsülést, anyagi értelemben nem.

A köztisztviselői illetményalappal 2010-ig egyetlen kormányzati ciklusban sem fordult elő, hogy ne emelkedett volna. A Fidesznek azonban ezt is sikerült megreformálnia, majd 2014 után is folytatnia, így példátlan módon immár 6 éve egyetlen forinttal sem emelkedett a köztisztviselői gárda fizetése.

A köztisztviselők nemhogy ma, de holnap és holnapután sem számíthatnak a Fidesztől a fizetésük érdemi emelésére. A köztisztviselők a Fidesztől legfeljebb elbocsátásokat és a független állami intézményrendszer leépítését várhatják, így nem csoda, hogy ma már tömegesen hagyják el az államigazgatást.

Ahhoz, hogy a magyar köztisztviselők napja néhány év múlva ne a magyar köztisztviselők emléknapja legyen, azonnali és radikális fizetésemelésre van szükség. Az MSZP elsőként kezdett több pénzt követelni a közszférában dolgozó embereknek, mert nem fordulhat elő Magyarországon, hogy tisztességesen dolgozó munkavállalók nélkülöznek.

Az MSZP kormányzása idején a magyar közalkalmazottak és köztisztviselők egyszer már részesültek 50 százalékos fizetésemelésben. Az MSZP továbbra is 50 százalékos béremelést követel a közszférában, és százezer forintra emelnénk a nettó minimálbért.

Gúr Nándor
országgyűlési képviselő
az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok