mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 07. 09:09

A közutak nem versenypályák!

A közutak nem versenypályák!
Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az extrém teljesítményű járművek vezetéséhez külön jogosítványra legyen szükség. A parlamentnek benyújtott javaslat szerint az extrém teljesítményű járművek vezetéséhez szükséges lenne a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, továbbá a legalább öt éves vezetői tapasztalat, amely időszak alatt nem ítélhetik el a járművezetőt közlekedési bűncselekmény miatt.
Molnár Zsolt csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tovább kell folytatni azt a küzdelmet, amelyet az emberi élet és a testi épség védelme érdekében elkezdtek, hiszen addig kell harcolni és küzdeni, amíg senkinek sem kell majd életét vesztenie közúti baleset következtében. 
 
„A közutak nem versenypályák, elég volt abból, hogy ittas járművezetők és extrém száguldozók, ámokfutók veszélyeztessék az életünket” – fogalmazott az MSZP pártigazgatója. 
Sokszor sajnos olyanok sem mennek este haza, akiket hazavártak –érvelt Molnár Zsolt. Az MSZP országgyűlési képviselőjének törvényjavaslata szerint extrém teljesítményűnek számítanának a 300 kilowatt, illetve az ennél nagyobb teljesítményre képes járművek, amely teljesítmény körülbelül 400 lóerőnek felel meg.
 
Molnár Zsolt törvényjavaslata tartalmazza, hogy az extrém teljesítményű járművek vezetéséhez legalább öt éves vezetői gyakorlatra van szükség, amely időszak alatt nem ítélhetik el a járművezetőt közlekedési bűncselekmény miatt, külön vizsga letételéhez, valamint pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötné a jogosítványt a politikus, hiszen az ilyen fokozott veszélyességet is jelentő járművek vezetéséhez speciális tudásra van szükség. Akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek és a speciális oktatásban részt vesznek, azok természetesen vezethetnek a későbbiekben is nagyteljesítményű autókat, hiszen ezek a járművek is részesei a közlekedésnek, de „szigorú, értelmes szabályokra van szükség, hiszen itt a lét a tét, az emberi élet a tét” – érvelt az MSZP pártigazgatója.
 
A sajtótájékoztatója végén Molnár Zsolt elmondta, azt javasolja, hogy a középiskolákban a végzős évfolyamon legalább fél évig legyen kötelező a KRESZ-oktatás, hiszen veszélyes üzemmé vált a közlekedés, amely mindenkitől megkövetel bizonyos ismereteket. A mobilitásban, a közlekedésben akár járművezőként, akár gyalogosként mindenki részt vesz, ezért a kormánynak intézkednie kell, hogy a diákok megismerhessék a közlekedési játékszabályokat, hiszen ez is életet menthet – összegzett a sajtótájékoztatója végén Molnár Zsolt.
 

Kapcsolódó párttagok