Külföld | külhoni magyarság Koszovó
2013. március 27. 09:03

A külhoni magyaroknak is legyen nemzetközi védelme!

"A koszovói szerbeket nehéz helyzetükben az segíti, hogy a jogilag kötelező Ahtisaari-terv kormányukat a kisebbségi jogok betartására kötelezi. Továbbá az Európai Unió a kisebbségi jogok betartására nemzetközi garanciát jelent. Bárcsak a külhoni magyaroknak volna ilyen nemzetközi hivatkozási alapja és a jogaikat szavatoló nemzetközi intézmény a háttérben! A koszovói szerb közösség alakuló autonómiája a kárpát-medencei magyarok számára is példa lehet." - mondta Tabajdi Csaba az EP Nemzeti Kisebbségügyi Integroupjának (Frakcióközi munkacsoport) elnöke azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen a testület találkozott a koszovói szerbek képviselőivel. A találkozón számos európai parlamenti képviselő mellett szerbiai és koszovói szerb képviselők, és a koszovói parlament alelnöke, Petar Miletic is részt vett.

A Szerbia és volt tartománya közti tárgyalások jelenlegi állása szerint a koszovói szerbek helyzetének rendezésére létrehoznák a Koszovói Szerb Önkormányzati Szövetséget a kisebbségek által lakott települések önkormányzatainak részvételével. "A megoldás lényegesen többet nyújt, mint a nemzetközileg is elismert szerbiai nemzetiségi tanácsok működése. Ennek az új típusú autonómiának területfejlesztési és infrastrukturális hatáskörei is lennének. Ily módon Európában egy új autonómia típus jöhet létre" - mondta Tabajdi Csaba. "A külhoni magyarok szempontjából rendkívül fontos, hogy legyenek Európában új autonómia-modellek, amelyekre hivatkozni lehet. A Koszovóban kialakítás alatt álló autonómia ilyen, hiszen itt is, ahogyan a legtöbb külhoni magyar közösség esetében számára egyidejűleg kell biztosítani az autonómiát a tömbben élő és a szórványban élő kisebbségiek számára." - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.
 
"A koszovói rendezés sikere azon fog múlni, hogy az Ahtisaari-tervet, valamint az egyeztetés alatt álló szerb-koszovói kormányközi megállapodást a gyakorlatban is végrehajtják-e? Kulcsfontosságú, hogy a mindennapokban is szavatolják-e a szerb kisebbség nyelvhasználati, oktatásügyi, vallásügyi jogait. Rendkívül fontos továbbá az is, hogy a Szerbia és Koszovó között folyó kormányközi tárgyalásokba vonják be a koszovói szerbeket. Nélkülük, a fejük fölött ne döntsenek a sorsukról! Nincs sikeres kisebbségpolitika, sem eredményes nemzetpolitika az érintettek bevonása nélkül!" - mondta a Tabajdi Csaba. Hozzátette: "Nem Belgrádban és nem Brüsszelben kell eldönteni azt, hogy mit akarnak elérni a koszovói szerbek, mint ahogy nem Budapestről kell meghatározni a külhoni magyarok érdekeit sem!"