mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | nav-botrány parlament
2014. december 08. 19:34

A külpolitikai magyarázkodástól a NAV-ügyig - országgyűlés

Külpolitikai magyarázkodás, az éhezés mint életforma, rendteremtés Miskolcon, M6-os és M60-as utak, Nav, Hortobágy és ivővíz Tamásiban. Ülésezett a parlament.

Felesleges minden gyermeteg külpolitikai magyarázkodás

Demeter Márta hangsúlyozta, hogy az MSZP támogatni fog minden olyan kezdeményezést, ami összefügg a nemzetközi missziókkal, humanitárius feladatokkal. Ugyanakkor úgy látta, Orbán Viktor és szűk köre érdekeinek nemzeti érdekké való hazudásáról szól a magyar külpolitika, ez pedig az ország elszigetelődésével jár. Közölte, amíg a korrupció bélyege a magyar kormányon van, felesleges minden gyermeteg külpolitikai magyarázkodás.

Az éhezés valóban életforma félmillió gyermeknek

Harangozó Tamás hétfői napirend előtti felszólalásában Harrach Péter televíziós nyilatkozatával kapcsolatban úgy fogalmazott, a kormánynak köszönhetően az éhezés valóban életforma kérdése majd félmillió magyar gyermek számára nap mint nap. Mint ahogy életforma kérdése az emberek több mint harmadának ma szegénységben élni ma Magyarországon. 

Mint mondta, vannak értékek, amelyek újra összeköthetnék az ország döntő többségét, "a mieink világosak" - fogalmazott. Szolidaritás, az elesettek, a kiszolgáltatottak, a saját munkájukból élők segítése akár a hatalmasságokkal szemben is.

"Mi, szabadságszerető európai magyarok együtt az értelmiségiek és a melósok, a nélkülözők és a tisztességes vállalkozók kezdjünk közösen felépíteni egy új világot, amely majd elfoglalja helyét az Orbán-rendszer dohos romjain!" - tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Rend lett Ön szerint két hét alatt Miskolcon?

Varga László arról beszélt, hogy Miskolc ismét súlyos közbiztonsági problémák miatt került a lapok címoldalára. Felidézte a városban történt nemi erőszakkal járó cselekményeket, és azt mondta: a fideszes közgyűlés eközben elfogadta azt a beszámolót, ami szerint a közbiztonság megszilárdult a városban. A képviselő szerint folyamatos rendőri jelenlétre, a térfigyelő-kamerarendszer fejlesztésére, felvilágosító kampányra lenne szükség. Megjegyezte: eközben a TEK-re 10 milliárdokat költöttek, amiből több ezer rendőrt lehetett volna szolgálatba állítani. Felidézte, hogy 2010-ben azt ígérték, két hét alatt rendet tesznek, de a legalapvetőbb feltételekkel is gond van. Milyen intézkedéseket terveznek? - kérdezte.

Mi lesz az M6-os és M60-as utakkal?

Szakács László arról beszélt, hogy a kormány döntött a 2014-2020 közötti időszak országos jelentőségű közúti, vasúti és vízi közlekedési fejlesztéseiről. A határozatban a Bóly és Ivándárda közötti szakaszt már nem autópályaként, hanem kétszer egysávos autóútként akarják meghosszabbítani - hívta fel a figyelmet. Eszerint nem hosszabbítják meg a 67-es utat az országhatárig, nem épül híd a Dráván és az autópályát sem hosszabbítják meg Pécstől az országhatárig - folytatta. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Orbán Viktor még azt mondta az M60-as elkerülő útról, hogy az szerepelni fog a következő évi költségvetésben. Hangsúlyozta, Pécs az egyetlen olyan megyeszékhely, ahol az elkerülő utat csak autópálya-matricával lehet használni.

Milyen esélyei vannak a mai gyerekeknek?

Bangóné Borbély Ildikó a szegény családok nélkülözéséről, kirekesztettségéről beszélt, jelezve: megfosztják őket egyebek mellett az oktatástól, az egészségtől, a lakhatás biztonságától. Álláspontja szerint a mélyszegénység öröklődik. Bírálta a segélyek "lenullázását", a szociális és oktatási szféra átalakításait. A szocialista politikus arról kérdezte a kormányfőt, milyen esélyeik vannak az érintetteknek.

Ismeri-e Miniszterelnök Úr az Ön által Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázat ügyében elrendelt KEHI vizsgálat megállapításait?

Harangozó Gábor és Gőgös Zoltán a földpályázatokról kérdezte a miniszterelnököt, azon belül is arról érdeklődött, hogy ismeri-e a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázata ügyében elrendelt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által lefolytatott vizsgálat megállapításait.

Most akkor ki mond igazat NAV-ügyben?

Mikor lesz iható vezetékes víz Tamásiban?