2012. április 19. 11:06

A lakosság teherbírását egy percre sem feledjük

„Az energia adóztatásáról ma meghozott döntéseink komolyan meghatározzák Európa versenyképességét a következő évtizedekben” – figyelmeztetett Herczog Edit az energiatermékek és a villamos energia adóztatásáról szóló vitában.

A Lulling-jelentés kapcsán Herczog Edit írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta, hogy olyan alapvető fontosságú ügyeket, mint az energiaadóztatás minden szempontból körbe kell járni, így környezetpolitikai, energiapolitikai, iparpolitikai és még szociálpolitikai szempontból is meg kell vizsgálni. Emellett elengedhetetlen fontosságú, hogy az adózás átalakítása a jelenleginél tisztább, áttekinthetőbb és túlzott adminisztráció nélküli adópolitikához vezessen.

A képviselő szerint a hatékony energiafelhasználást, egyúttal az alacsony szén-dioxid-kibocsátást ösztönző adószerkezet nemcsak az Unió költségvetését szilárdíthatja meg, de a tagállamok zöldenergia-fejlesztésére, megújuló energiaforrások kutatására irányuló projektjeinek finanszírozását is segítheti a jövőben. Ugyanígy ebből az összegből lehetne támogatni az európai atomenergia biztonságosabbá tételének törekvéseit is – fogalmazott Herczog. Emellett olyan törekvésekben is segítséget nyújthat az egységesített adórendszer, mint az energia felhasználók oktatása, a zöld energia és a szükséges helyettes energiaforrások hatékonyságának mérése és fejlesztése, és nem utolsó sorban a zöld kisvállalkozások támogatása.

Mindamellett Herczog hozzátette: szocialista képviselőként számára az a legfontosabb, hogy Európa lakossága megfizethető és biztonságos energiához jusson. Miközben fenntartható fejlődésre, megújuló energiaforrásokra, hatékony energiaadózásra, és megfelelő biztonságú energia tartalékra van szükségünk, a lakosság teherbírását egy percre sem feledhetjük.