Belföld | Ciprus közlemény válságkezelés
2013. március 28. 14:21

A lakosságot védő válságkezelést!

Az MSZP EP-képviselői elfogadhatatlannak tartják azt, hogy Ciprus és az EU rendezési tárgyalásain egyáltalán felmerülhetett a kisbetétesek megtakarításaira kiterjedő adó ötlete. Bár ezt a jobboldali ciprusi elnök kezdeményezte, az eurózóna pénzügyminisztereinek és a Bizottságnak kezdettől fogva élesen el kellett volna utasítaniuk. "Szerencse, hogy az Európai Parlament követeléseinek megfelelően a 100 ezer euró alatti betétekkel rendelkező kisbetétesek a végleges megállapodás értelmében mentesülnek az adó alól." - mondták a képviselők.

"Ez a javaslat jelzi az eurózóna pénzügyminiszterei és az Európai Bizottság szociálisan érzéketlen, kizárólag megszorításokra alapuló válságkezeléssel kapcsolatos felfogását. Átláthatatlanul, felkészületlenül, a demokratikus ellenőrzést nélkülözve, a hosszú távú gazdasági, társadalmi, szociális és politikai következmények figyelembevétele nélkül hoztak most döntéseket. Az eurózóna pénzügyminiszterei és a Bizottság, illetve a trojka nem gondolta végig, hogy a bankbetétek megadóztatása beláthatatlan folyamatokat, jelentős pánikot és nagymértékű betétkivonást indíthat el Európában. Ennek veszélyes következményei lehettek volna az olasz és a spanyol bankszektorra, továbbá az EU és Oroszország viszonyára, így az euróövezet és végső soron a világgazdaság jövőjére nézve is. Az ilyen lépések az Orbán-kormány szegényellenes gazdaságpolitikai felfogására emlékeztetnek, miszerint csak a gazdagok számítanak." - figyelmeztetett a delegáció.

Martin Schulz-cal, az EP elnökével egyetértésben a magyar szocialisták úgy vélik, hogy a helyzet hosszútávú rendezésére mielőbb fel kell állítani az európai bankgarancia-alapot is magában foglaló bankuniót, annak érdekében, hogy az európai polgárok bankbetétei biztonságban legyenek. A bankmentés terheit ne az állampolgárok, ne az adófizetők viseljék! "Kezelni kell a túlzottan nagy bankszektorral rendelkező államok, pl. Ciprus, Hollandia, Írország, vagy Luxemburg problémáit, és véget kell vetni az európai szociális modellt veszélyeztető adóversenynek is."