mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat
2021. január 28. 10:51

A Lánchíd sikeres tendere bizonyítja: összefogással meg lehet menteni a magyarok érdekeit!

A Lánchíd sikeres tendere bizonyítja: összefogással meg lehet menteni a magyarok érdekeit!
A kormányzati elvonások ellenére, a költségeket csökkentve, közel nullás kamatú, kedvezményes, támogatott EU-s hitelből valósítja meg végül magas színvonalon a főváros a Lánchíd felújítását, jelentette be Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Az első tendernél nem lehetett csak a Lánchídra eredményt hirdetni, de Tarlós Istvánnak sem volt a projektre 34 milliárdja – ezt végül a kormány is belátta és azt mondta, írjon ki a Főváros új közbeszerzési eljárást. Ez meg is történt februárban” – idézte fel Tüttő.

Emlékeztetett, a Lánchíd teljes renoválása és a 2-es villamos aluljáró szükséges részeinek felújítása ma mintegy 15%-kal többe kerül, mint a teljes projekt csak a Lánchídra vonatkozó részösszege. Ennek oka részben az általános költségek kivetülése az új pályázatra, részben az építőpari rezsióradíjak, illetve az acélár 28%-os emelkedése. A korábbi 34 milliárddal szemben azonban így is több, mint negyedével olcsóbb a projekt megvalósítása.

"Sokkal jobb lett volna az egész projektet komplexen megvalósítani a Váralagúttal együtt, de ebben az évben csak a helyi iparűzési adóból 35 milliárdot vesz el a kormány” – tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes elmondta, az új tender kiírásakor az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a projekt árát csökkentsék. „A Lánchíd felújítását a Főváros most hitelből tudja csak megcsinálni, hiszen a saját pénzünket elvette a kormány. Így most egy Európai Uniótól kapott, támogatott hitelből újítjuk fel a Lánchidat, melynek a kamata szinte nulla. Ez a 20% előleg hitel nem egy kirívó összeg, mert például a 3-as metró estében a kormány által jóváhagyott 50 milliárdos szerződésben ez 50%. Mészáros Lőrinc ZÁÉV-os hiteleinél ugyanúgy 20%.”

A költségcsökkentés érdekében a rövidebb távú, és az elhibázott jogszabályi környezet miatt jellemzően érvényesíthetetlen, a hivatalos átadás-átvételre kisebb csúszására vonatkozó kötbért a főváros az új tenderben csökkentette, mondta el.

Hangsúlyozta, a legfőbb cél az egy év múlva bekövetkező országgyűlési választásokig továbbra is az önkormányzatiság megőrzése. „Szövetségeseket gyűjtünk most, hiszen mi abban hiszünk, hogy az önkormányzatiság arról szól, hogy a saját adóbevételeink legalább egy részéről eldönthessük, hogy mit építsünk, utat vagy parkot, és mindezeket hol valósítsuk meg. A kormányzat ezzel szemben eldöntötte, hogy nem lesznek önkormányzatok, hiszen gyakorlatilag most a kormány maga mondja meg, hogy az a bevétel, ami itt van, abból mi épülhet”.

Arról, hogy kikben látják jövőbeli partnereiket, Tüttő Kata kifejtette, első körben a Szabad Városok Szövetségének többi önkormányzata és polgármestere között gyűjtik a szövetségeket.  „A saját polgárainkban van az erő, tehát mi megszólítjuk a budapestieket, a szombathelyiek a szombathelyieket, a pécsiek a pécsieket, az állampolgárok pedig szavazni tudnak. A mi dolgunk az, hogy városokat működtessük: működtetni is fogjuk őket és el fogunk jutni velük, ameddig kell. Azt látjuk, hogy az önkormányzatok akkor maradnak meg, és ez igaz Székesfehérvárra is és Debrecenre is, ha itt egy új kormány lesz” – emelte ki az MSZP-s főpolgármester-helyettes.

Kapcsolódó párttagok