mszp.hu | Belföld
2024. április 02. 17:48

A láthatatlan munka világnapja rávilágít arra, hogy a nők nem csak a munkahelyeiken vannak hátrányban

Április első keddje a láthatatlan munka világnapja, amikor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az otthon végzett munka is hasznos és értékes, azonban az ezért járó megbecsülés és elismerés gyakran elmarad, hiszen sok családban természetesnek veszik ezek elvégzését. Sajnos ma az állam még akkor is természetesnek veszi ezt, amikor az otthonápolást nem ismeri el munkaviszonyként.
A láthatatlan munkát, azaz például a mosást, takarítást, a betegápolást, az idősek gondozását az esetek túlnyomó többségében nőtársaink végzik. A statisztikák valamelyest javulnak, hiszen egyre több férfi is felismeri annak fontosságát, hogy az otthoni munkákban is ki kell venniük a részüket, mégis az otthoni teendők sokak szemében a mai napig alapvetően női feladatként vannak elkönyvelve.

Az MSZP szerint változásra van szükség, hiszen a nők nemcsak a munkahelyeiken vannak hátrányban a bérek tekintetében, hanem még az otthonaikban is többletmunka hárul rájuk.

Nem szabad hagyni, hogy a nőket bárhol hátrány érje. Az MSZP egy olyan közösség, amely a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásán dolgozik. Szemléletváltásra van szükség, a láthatatlan munkát nem szabad természetesnek venni – köszönet és elismerés jár mindenkinek, aki ezt végzi.

Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke