mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2022. január 18. 14:22

A legmagasabb körökig érnek a botrányok

A legmagasabb körökig érnek a botrányok
A legmagasabb körökig érnek a botrányok, nem mertek bejönni a kormánypártiak a Nemzetbiztonsági bizottsági ülésre

Ismét elszabotálták a fideszes tagok a jobbikos elnök által összehívott ülést, és várhatóan a választásokig már szabotálni is fogják azt elkerülendő a kormányzati számonkéréseket. Teszik mindezt egy olyan helyzetben, amikor a kellemetlen ügyek mellett háborús készülődés van a kárpátaljai magyarokat is érintő szomszédos Ukrajnában.

Nem mertek bejönni a kormánypárti tagok az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésére, pedig a Völner- és Sztojka botrányokon kívül más rendkívüli nemzetbiztonsági kérdéssel kapcsolatban is felelősségük lett volna – mondták el a Parlamentben tartott keddi sajtótájékoztatójukon a bizottság ellenzéki tagjai.

Megerősítették, hosszú évek tapasztalata alapján nem is számítottak arra, hogy el mernének jönni a Fidesz-KDNP delegáltjai.

 „A Fidesz-KDNP képviselői ugyanahhoz az eszközhöz folyamodtak, amihez folyamodtak már az utóbbi hónapokban, sőt években már oly sokszor: nem jöttek be ma a munkahelyükre, nem vettek részt ezen az ülésen és elszabotálták ennek az ülésnek a megtartását. Ebből is látszik, hogy a kormánypártok mindent elkövetnek a következőkben is, hogy a számukra kellemetlen ügyeket így vagy úgy, de elsumákolják” – tájékoztatott Stummer János, elnök, a Jobbik képviselője.

„2014-ben és 2018-ban is így történtek az események. A kampányban a Fidesz-KDNP képviselői elbújnak a felelősség elől: titkolóznak, szabotálnak, bojkottálnak” – mutatott rá Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

Emlékeztetett, egy harmadik kérdésre is válaszokat vártak volna a kormánypártiaktól, az elmúlt napokban különösen kiéleződött orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, ami az egész világsajtót foglalkoztatja. „Magyarország számára nem csak geopolitikai kérdések miatt fontos ez, hanem a kárpátaljai magyarság helyzete miatt is. Ezekre a kérdésekre is választ vártunk volna a Völner Pál- és a Sztojka Attila-ügy mellett. Nem lepődtünk meg, hogy nem jöttek el – várhatóan a következő hetekben, hónapokban ez így is fog maradni: erre a helyzetre a megoldás kizárólag a kormányváltás!” – hangsúlyozta Molnár.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja elmondta, miért éppen ebben a két ügyben szerették volna kérdezni a kormányt. „Az első ügyben az látszik, hogy a Belügyminisztérium egy magas rangú munkatársa BM-es kapcsolatokat mond egy hangfelvételen, amelyen azt indokolja, hogy mindenkiről mindent tud. (…) Ez felveti annak a kérdését, hogy jogszerű-e az adatgyűjtés a Belügyminisztériumban, illetve, hogy ezeket az adatokat aztán nem pártpolitikai célra használják-e” – magyarázta a Sztojka-ügyet, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kiszivárgott hangfelvétele alapján. Utalt arra is, hogy a Pegasus-ügyben is merült már fel korábban ennek a gyanúja.

„A másik Völner államtitkár úr ügye: nagyon nehéz belátni, hogy van olyan része ennek az ügynek, ami nem nemzetbiztonsági vonatkozású. Itt van egy államtitkár, aki a végrehajtóktól korrupciós pénzt fogad el, majd egy másik miniszter kabinetfőnökének ugyanez a hálózat intéz egyetemi előrelépést” – idézte fel az adatgyűjtési szempontból szintén aggályos, másik ügyet.

A képviselők éltek a lehetőséggel, hogy a tájékoztatón az ellenzéki összefogás nemzetbiztonsági programjának néhány pontját is ismertessék. Stummer János elmondta, a Nemzetbiztonsági bizottság az elmúlt években elvesztette valós ellenőrzési jogköreit, a folyamatos kormánypárti szabotázsakciók és határozatképtelenség miatt nem tudja ellátni törvényileg rögzített feladatát, azazz a titkosszolgálatok felügyeletét. Ígérte, kormányváltás után vissza fogják állítani a bizottság valós ellenőrzési jogkörét.

A jobbikos politikus bejelentette, a Terrorelhárítási Központ (TEK) kapcsán intézményi reformot terveznek, mivel a TEK mostani működésének törvényi feltételeit újra kell gondolni.

Az MSZP-s Molnár Zsolt hangsúlyozta, az ellenzék szerint a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak “kizárólag a nemzeti szuverenitás védelme a feladatuk, nincs más dolguk a politikával”.  

Kiemelte az elmúlt 12 évben a titkosítás gyakorlata “jolly jokerré vált”: minden olyan, ügyben amiből a kormány kizárná a nyilvánosságot, használja, ha indokolt, ha nem. Ígérte, át fogják tekiteni az indokoltalanul széles körű titkosításokat, és a beszerzések és más ügyek kapcsán is felülvizsgálják a minősítéseket, visszamenőlegesen is.

Visszautalva az Ungár által is említett Pegasus-ügyre, a szocialista politikus kiemelte az ún. nemzetbiztonsági érdekből történő titkos információgyűjtés engedélyezési eljárását, amelyet kormányra kerülése esetén szintén felülvizsgálna az ellenzék. Molnár elmondta, most egy "gumiszabály" alapján történik az engedélyezés, ami visszaélésekre ad lehetőséget bíróknak és az igazságügyi miniszternek egyaránt.

Az LMP-s Ungár Péter leszögezte, tisztességes béreket kell adni a szakszolgálatok munkavállalóinak és rendbe kell tenni az ügynökakták ügyét, hogy ne maradjanak zsarolható emberek a politikában.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok