Belföld | áfa Kaposvár
2013. január 18. 13:17

A legnagyobb gond a magas áfa

Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése tegnapi rendkívüli ülésén megtárgyalta az általam benyújtott és a kaposvári munkahelyek védelméről szóló előterjesztést, amelyet sajnos a fideszes többség nem támogatott.

Indítványomban a központi költségvetésből kapott 3,5 milliárd forint támogatás felhasználásra tettem javaslatot. Az ülésen elmondtam, hogy az MSZP képviselői egyetértenek azzal, hogy segítsünk megmenteni a KOMÉTA 99’ Zrt-nél dolgozó emberek munkahelyét, de ezzel együtt fontosnak tartjuk, hogy más kaposvári kis- és középvállalkozók is kapjanak lehetőséget arra, hogy az önkormányzat támogassa munkahelyeik megőrzését. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt nemcsak a KOMÉTA munkahelyei kerültek veszélybe. Az előterjesztés nyílt pályázat kiírását kezdeményezte a foglalkoztatók számára, a munkahelyek megőrzése céljából. Emellett kezdeményeztem azt is, hogy csökkentsük a korábban drasztikusan megemelt építmény-, és telekadót és az állami támogatásból pótoljuk a város kiesett jövedelem bevételét.

Sajnálatos, hogy Szita Károly polgármester és a fideszes többség a többi kaposvári vállalkozás problémáira érzéketlennek mutatkozott és elutasította a javaslatot. Pintér Attila képviselőtársammal együtt azt is komoly gondnak tartjuk, hogy a KOMÉTA 99’ Zrt-ben történő tulajdonrész vásárlással kapcsolatos egyetlen érdemi kérdésünkre sem kaptunk választ. Nincs semmilyen garancia arra, hogy a részvénytársaságban megvásárolandó tulajdonrész a céget közép vagy hosszútávon megmenti, hiszen a gazdasági környezet, ami miatt a KOMÉTA bajba került és hiányt halmozott fel semmit nem változik.

A helyzet javítása érdekében a legnagyobb gondot okozó magas ÁFA csökkentésére nyújtok be törvénymódosítást országgyűlési képviselőként az országgyűlésben.

Dr. Lamperth Mónika
önkormányzati képviselő,
országgyűlési képviselő