mszp.hu | Belföld | lépfene agrárium közlemény
2014. július 08. 12:36

A lépfene-fertőzés az agrárium szétverésének első súlyos tünete

A lépfene-fertőzés a fideszes uram-bátyám világ egyenes következménye. Ez a nagyon veszélyes ügy egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz teljesen rossz ideológia mentén akarja átalakítani (szerintünk szétverni) a magyar mezőgazdaságot. Bár a Szolnok megyei tiszti főorvos tegnap bejelentette, hogy a lappangási időket is figyelembe véve elmúlt a tiszafüredi lépfene fertőzés további kockázata, azért nem árt áttekinteni, mi is történt.

Egy 2012-ben agrárportfólióval kibővült cég mindenféle szakértelem nélkül elkezdett hízómarhákat tartani. Miután a cégtulajdonos hithű fideszes, és nem mellesleg jó barátja a miniszternek is, gyorsan kapott csaknem 300 hektár legelőt, a vele járó 25 milliós támogatással együtt. A szakma összes szabályát megszegve az állítólag a román határ közeléből származó állatokat azonnal legelőre engedte. Majd miután tapasztalta a betegség jeleit, állítólag két állatot gyorsan feketén levágott és a húsukat eladta a szintén fideszes Nemzeti Étteremnek. Akik jó nemzeti kapcsolattal megszerzett közétkeztetési szerződésen keresztül a beteg állatok húsát megetették a gyerekekkel.

Miután elhullásnak indultak az állatok, jött a pánik és a napokig tartó titkolózás a szintén hithű állatorvos közreműködésével. Amikor a polgármester megunta ezt a felelőtlenséget, elkezdték az ügyet bagatellizálni. Megállapították, hogy minden állat honosítása rendben van, de azért csak előkerült egy fülszám nélküli tenyészbika a dögkútból… A miniszter végül elkezdte az ellenzéket szapulni, ahelyett, hogy határozottan intézkedett volna.

Megjegyzem: három hét alatt 12 súlyos fertőzés után egy tisztességes miniszter felajánlotta volna a lemondását. (Június végén 4 ember súlyos kolbászfertőzést kapott.)
Sajnos a Fidesz által végrehajtott földmutyinak ez az egyenes következménye. A haverok teljes védelmet élveznek, vállalásaikat senki nem ellenőrzi (Nagyesztergáron azon a legelőn, ahol korábban 40-50 üsző és szárazon álló tehén legelészett, most kétméteres gaz van.) Annak ellenére, hogy tegnap egy kistermelő szintén saját vágást csinált Heves megyében lépfenével fertőzött marhával, a kormány minden idegszálával a kockázat nélküli középüzemi állattartás felszámolására törekszik.

A miniszterelnök szombaton valótlant állított. A falusi kkv-któl elvont támogatást ugyanis nem a kisparasztok kapják, ahogy Franciaországban, hanem a szegényeket lenéző Lázár János nagyúr fogja szétosztani. Senkinek ne legyen kétsége: a föld-, és a dohánymutyihoz hasonló technikával.

A tejtermelők demonstrációt hirdettek. Próbálják a közvélemény figyelmét felhívni, hogy az silány minőségű import tej csak addig lesz olcsó, amíg létezik magyar konkurencia. A konkurens termelőket Európában a saját kormányuk nap-, szél-, és biogáz-hasznosító beruházásokkal segíti, hogy több lábon álljanak. Nálunk tízmilliárdokkal akarják a támogatásaikat csökkenteni, csak azért, hogy megszűnjenek, és megvalósuljon a szent álom: hogy a magyar földek 80%-át kisgazdaságok műveljék. A Fidesz-kormány azzal már nem törődik, hogy a közéjük keveredett kóklerek feketén adnak el húst a közétkeztetésbe, őstermelői igazolvánnyal 500 milliós adócsalást csinálnak, valamint kolbászvírussal, és antrax-szal fertőzik a környezetüket. Az is elképesztő, hogy több diplomás szakemberek nem vehetnek földet, csak azért, mert a kiirtásra ítélt kkv-k munkavállalói. A miniszternek és a kormánynak csak az számít, hogy racka juhból, (ami eladhatatlan a nemzetközi piacokon) hungarikumnak kinevezett karcagi birkapörköltet főzzenek.

Uraim, még mindig nem késő! Vissza kell állítani a szakma becsületét, a termőföldet az használja, aki ahhoz ért, és ne a fideszes tagkönyv legyen a döntő. Azonnal egy új társadalmi szerződés kell, ahol a földet használók vállalják, hogy a támogatások fejében célzott kormányzati beszerzések segítségével több embernek biztosítanak megélhetést (’70-es évek melléküzemágai, kertészetei, kisállattartásai). A rendszer a nagyobb és kisebb üzemek szerves integrációjára épüljön (háztáji gazdaság). Ellenségképgyártás helyett a szövetkezés legyen a kijelölt út. Ehhez persze az kell, hogy a fideszes nagyurak szálljanak le a magas lóról, és azonnal kezdjenek tárgyalásokat a szektor valamennyi érdekképviseletével.

A nemzetközi konkurencia dörzsöli a markát. Alig várja, hogy ez az ördögi vidékrombolási terv megvalósuljon.

Biztos, hogy az a helyes út?

Gőgös Zoltán
agrárpolitikus