MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. április 27. 17:53

A leszakadás és a lemaradás költségvetésétől a tervgazdaságig - Országgyűlés

Konzisztóriumok, tervgazdaság, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola bezárása, a kórházak kapacitásának újrafelosztása. Ülésezett a parlament. 

A leszakadás és a lemaradás költségvetése lesz a 2016-os

Tóbiás József megerősítette az MSZP korábbi álláspontját, hogy a leszakadás és a lemaradás költségvetése lesz a 2016-os, és azt kérte, halasszák el a szavazást őszre. Ez lehetőséget adna a társadalmi párbeszédre - érvelt. A személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése kapcsán közölte: a fogyasztást terhelő adók azok, amelyek - a bér mellett - konzerválják a jövedelemkülönbségeket. Hiányolta, hogy nem adják vissza az egészségügynek és az oktatási szférának a korábban elvett 300-300 milliárd forintot. Ha nem az a büdzsé célja, hogy még több forrást vonjon el az önkormányzatoktól, és hogy azok kiüresítve, "látványpékségként" működjenek, akkor adják vissza az iparűzési, a gépjármű- és a személyi jövedelemadó elvont részét nekik - kérte.

Mi a valódi célja a konzisztóriumok létrehozásának?

Hiller István interpellációjában arról beszélt, hogy a felsőoktatás átalakításának terve erőteljes ellenkezést váltott ki a közvetlen érdekeltekből. Szerinte a kormány mindent központilag akar meghatározni, folyamatosan csorbítja a felsőoktatás autonómiáját, a rektorok mozgásterét pedig jelképessé tette. Ezek alapján azt kérdezte, hogy a kabinetnek mi a valódi célja a kancellárok kinevezésével és a konzisztóriumok létrehozásával.

Mi győzte meg Önöket a tervgazdaság működőképességéről?

Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesz, amikor csak teheti, ráront a magyar oktatási rendszerre. Bírálta, hogy a tankönyvkínálatban tizenöt éves informatikai tankönyv szerepel, hogy ismét a tanárok végzik a terjesztést, és a konzisztóriumok felállítását és felsőoktatási szakok megszüntetését is kifogásolta. Szerinte mélyül a tudásválság, ezért azt kérdezte: tervezi-e oktatáspolitikája felülvizsgálatát a valóság tükrében a kormányzat?

Miért akarják bezárni a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát?

Kiss László arról beszélt, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek akarják "átjátszani", a tanulókat pedig több másik intézményben akarták szétszórni. Hangsúlyozta, az elképzelést nem előzte meg egyeztetés. Hozzátette, utólag készült egy megállapodás, hogy az iskola mégis működhet, csak máshol és más formában. A képviselő azt kérdezte, hogy miért akarják bezárni a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát és mi a helyzet a Neptun utcai általános iskolával.

Nem készült el a kórházak kapacitásának újrafelosztása

Szakács László arról beszélt, hogy februárra el kellett volna készüljön a kórházak megyei kapacitásának újraelosztása, de a hírek szerint eddig csak 13 megyének van tárgyalásra alkalmas javaslata, vagyis ebből következően hat megyének és a fővárosnak nincs. Eközben hátrébb sorolták az adósságok kifizetését és haladékot adtak saját maguknak a beszállítói adósságok kifizetése során - folytatta. A politikus szavai szerint az kellene legyen a cél, hogy minél jobban elérhető, minél biztonságosabb és magasabb színvonalú ellátást kapjon minden egyes magyar állampolgár.

Miniszterelnök Úr! Miért nem akarják, hogy az alacsony jövedelműek legalább néha jól lakhassanak?

Gőgös Zoltán azt vetette fel, hogy a tervezett, 120 milliárd forintot kitevő szja-csökkentés helyett a kormány fontolja meg bizonyos termékkörök - például a baromfihús, a tej és a zöldség-gyümölcs - áfájának csökkentését.

Lesz-e megoldás a Budapesti Vegyi Művek Illatos úti telepének problémájára?

Hiller István azt kérdezte: lesz-e megoldás a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének problémájára.

Újabb bőrt húznak le a gazdákról?

Legény Zsolt olyan hozzá érkezett jelzésekről számolt be, miszerint az agrárkamara a tagdíjakat újraszámolta 2013-ra és 2014-re, és különbözetet állapított meg a gazdáknak, akiket pótlék megfizetésére kötelezték. Szerinte a gazdákról újabb bőrt akarnak lehúzni.