MTI/mszp.hu
2011. október 26. 13:00

A leszakadás és az elszegényedés költségvetése

Cinizmus az elmúlt 20 év legnagyobb megszorítását országmentő költségvetésnek nevezni - mondta a költségvetés szerdai parlamenti vitájában Mesterházy Attila, az MSZP egyik vezérszónoka. Az ellenzéki politikus szerint ez a leszakadás és az elszegényedés költségvetése.

Már a beterjesztését követő harmadik napon megbukott a jövő évi büdzsé, amelynek tervezetét a befektetők és az elemzők is megvalósíthatatlannak, hiteltelennek tartanak - fogalmazott a politikus. A büdzsében nem jelennek meg az intézkedések hatásai, mert a szükséges adatok, háttérszámítások nem készültek el - tette hozzá.

Mesterházy Attila megfogalmazása szerint a kormány eljátszotta a bizalmat és eltékozolta a korábbi válságkezelés eredményeit. Mára a kormány vesztésre áll az államadósság, a versenyképesség, és a munkahelyteremtés területén is - vélekedett az ellenzéki képviselő.

A Fidesz dilettáns gazdaságpolitikája miatt brutális megszorítások sorozatára kell felkészülni - figyelmeztetett szerdai felszólalásában a szocialista politikus. Mesterházy Attila hozzátette: számolni kell a gazdasági visszaesés lehetőségével és a növekvő munkanélküliséggel egyaránt.

Mint elmondta: adócsökkentés helyett adóemelésre készül a kormány, amely  jövőre 9 új adófajtát vezet be. Jelentős reálkereset-csökkenés várható, főleg a közszférában.

Mesterházy Attila megfogalmazása szerint a kormány társadalmi feszültségeket gerjeszt, a fogyasztás visszaszorítására kényszeríti a családokat, és növeli a mélyszegénységet. Jövőre 750 milliárd forinttal jut kevesebb az oktatás, kultúra, egészségügyi és szociális kiadásokra - tette hozzá.

Az MSZP frakcióvezetője szerint vissza kell vonni a jelenlegi költségvetési javaslatot, mert az a túlzott dilettantizmustól kártyavárként omolhat össze. Az ellenzéki politikus közölte: felelős gazdaságpolitikára van szükség, amelynek központjában a munkahelyteremtés áll.

Szekeres Imre, az MSZP másik vezérszónoka bejelentette, hogy kedden benyújtották módosító javaslataikat, amelyekben 173 milliárd forint adócsökkentésre tesznek javaslatot. A szocialista politikus szerint rendkívül ingatag és veszélyes a költségvetési terv.

A politikus álságosnak nevezte az államadósság lefaragásáról szóló beszámolókat. Mint elmondta: az adósság valójában nem csökkent, hiszen azt a jelenlegi kormányzat előbb megnövelte, majd visszacsökkentette.