Külföld | Litvánia EU-elnökség
2013. július 04. 12:56

A litván elnökség védje az új tagállamok érdekeit!

A szociáldemokrata vezetésű litván kormány és a jobboldali litván államfő július 1-jén vették át fél évre az EU Tanácsa elnökségét. Tabajdi Csaba az MSZP EP-delegációjának vezetője köszöntötte a litván elnökséget. "Bízom abban, hogy ugyanolyan eredményes lesz, ahogyan Dalia Grybauskaitė elnök asszony, amikor európai biztosként harcolt az új tagállamok egyenjogúságáért."

"Az új tagállamok, köztük Magyarország érdekeinek határozott érvényesítésére van szükség. A kohéziós politika keretében a Tanács által bevezetni kívánt makrogazdasági feltételrendszer nagyon káros az új tagállamok számára. Ez különösen az önkormányzatokat és a kis és középvállalatokat sújtaná központi kormány gazdaságpolitikai hibái miatt. Szeretném felhívni az elnökséget arra is, hogy a Közös Agrárpolitika keretében fordítson figyelmet a kisparaszti gazdaságok átalánytámogatási szabályainak a kidolgozására."

„A litván szociáldemokrata kormánykoalíció tagja a lengyel kisebbséget képviselő párt is. Remélem, hogy ez javítja a lengyel kisebbség helyzetét Litvániában és segíti az európai kisebbségvédelmi rendszer kialakítását." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba az Európai Szocialista Frakcióban az új tagállami képviselők fórumaként működő Visegrád Plusz Együttműködés, mai néven a Duna-Balti Együttműködés kezdeményezőjeként is.