A macsó esete a szerkesztőasszonnyal, avagy Tarlós István leszereplése

Költői kérdés: mi a férfiasság, mi a nő tisztelete és megbecsülésének tekintéllyé alakítása, és mi a férfisovinizmus "lebutácskozással" való menekülése a valóságtól? Helyszín: Kőbánya, ATV-székház, 2012. október 18-án, este.

Szereplő: Kálmán Olga műsorvezető Leszereplő: Tarlós István főpolgármester Cselekmény: a főszerkesztőasszony következetesen, felvetései többszörös megújításával kérdez. A stúdióban ülő főpolgármester nem érti, hogy a tisztségének tulajdonítható meghívása nem adhat talajt személyes kicsinyessége kivirágoztatásának.

Emberi önértékelésére vonatkoztatja a kérdéseket, "elfelejtve", hogy választott tisztségviselőként köteles lenne tájékoztatni a nyilvánosságot a városvezetés személyi konfliktusairól is. "Szőkenőzős" stílusban előadott reakciói, amelyekkel nőiességében sérti a főszerkesztőt, olyan dölyfösségről tanúskodnak, amit 2012-ben nyugodtan nevezhetünk felháborító macsóságnak.

A főpolgármester eddig "csak" a hajléktalan-ellenességéről, a homofóbiájáról és az etnikailag kirekesztő nézeteiről volt ismert. Tegnap ezt megfűszerezte egy jó adag férfisovinizmussal is, ráadásul annak tudatában, hogy tisztségéhez méltatlan viselkedését kamerák is rögzítik.
Konklúzió: politikusként és polgárként is megdöbbentő a főpolgármester tegnap esti produkciója.

Mindig is állítottam, hogy Tarlós István csupán báb a főváros élén. Állításom tegnap este be is igazolódott. Amennyiben vezető politikus egy újságírói kérdésre nem tud, vagy nem kíván válaszolni, legalább ne a közvéleményt tájékoztatni hivatott szereplőt akarja megalázni. A fideszes arroganciára jellemző az utolsó mondata, miszerint majd ő, Tarlós István megmondja, ezentúl hogyan lehet kérdezni.

Tarlós "úr" tegnapi stílusgyakorlata eddigi közéleti tevékenységének az alja. Kérdés, vajon van-e még lejjebb? Egy biztos: menteni ez után már nem tudja magát, menthetetlenül leszerepelt. Bocsánatot azonban még kérhet, sőt kérnie is kell. Méghozzá a nyilvánosság előtt, és nem csak Kálmán Olgától. Hanem minden magyar nőtől, akit tegnap megsértett.

Horváth Csaba,
az MSZP alelnöke,
fővárosi frakcióvezető