MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2014. június 19. 16:13

A magasabb jövedelműek nagyobb terhet vállaljanak! - parlament

Offshore cégek, "oligarchaadó", Zsolnay-védjegy, nyári gyermekétkeztetés, a kormányfő lányának esküvője, ügyészség, meggyügy, honvédség, jövedelmek. Ülésezett a parlament.

A magasabb jövedelműek nagyobb terhet vállaljanak!

Tóbiás József szerint a magasabb jövedelműeknek nagyobb részt kell vállalniuk a közterhekből. Szerinte annak, aki a közösből él, legyen elég a tisztességes haszon. Megismételte pártja kezdeményezését, hogy azon cégeket, amelyek bevételeik több mint felét közpénzből nyerik, az osztaléka után 75 százalékos adót fizessen.

Bírálta: a kabinet a szociális ellátásokon akar spórolni.


Mikor tiltják meg állami és offshore cégek üzletelését?
 
Tóth Bertalan interpellációjában arról beszélt, szerinte az Orbán-kormány lehetővé tette, hogy köztulajdonban lévő cégek offshore hátterű vállalatokkal kössenek üzletet. A képviselő azt kérdezte a fejlesztési tárca képviselőjétől, mikor terjeszti az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy állami vállalat offshore hátterű céggel üzleteljen. Arra is kíváncsi volt, mikor ad utasítást arra a szakminiszter, hogy az állami és offshore cégek közötti szerződéseket megszüntessék.

 

A Zsolnay-védjegy sorsáról

Szakács László elmondta, hogy sajtóhírek szerint a Zsolnay gyár külföldi tulajdonosának érdekeltségébe tartozó Swiss Art Kft. megszerezte a védjegyoltalmat az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Ha ez így történt megszegték a szindikátusi szerződést, amely Pécs hozzájárulásához köti mindezt - fejtette ki, azt kérdezve, mit kívánnak tenni a védjegy visszaszerzése érdekében.


Kevés a pénz a nyári gyermekétkeztetésre

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a nyári szociális étkeztetésre 200 millió forintot fordítottak, a ciklus végére pedig 2,4 milliárd volt erre a célra, ebből 120 ezer gyermek kapott támogatást. A Fidesz az elmúlt négy évben nem emelte ezt az összeget, csak 2014-ben a kampány alatt emelte meg 240 millió forinttal - közölte, megjegyezve, hogy ez csupán 110 ezer gyermek étkeztetését oldja meg.

A képviselő szerint közben megnehezítették azt, hogy az önkormányzatok igénybe tudják venni a támogatást. Míg 2010-ben 2400, 2013-ban 1170 település pályázott, holott több felmérés is azt mutatja, nőtt Magyarországon a rászoruló gyermekek száma - fejtette ki.


Miért kezelik kiemelt ügyként a kormányfő lányának esküvőjén történt telefoneltűnéseket?

Harangozó Tamás azt firtatta, hogy a kormányfő lányának esküvőjéről kiknek a telefonja tűnt el és mi indokolja, hogy egy ilyen ügyet kiemelten kezeljenek? Utalva arra, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda életvédelmi osztálya nyomoz az ügyben, több milliós a költség, és több tucat tanútól már DNS-mintát vettek, azt mondta: egy átlag állampolgárral közlik, hogy 50 ezret sem ér a telefonja és nem nyomoznak utána, vagy efölé teszik értékét, és 1-2 hónap múlva értesítést kap a nyomozás eredmény nélküli lezárásáról.


Egyenlő mércével mér az ügyészség?

Varga László a Legfőbb Ügyészhez intézve azonnali kérdését több miskolci esetet hozott példaként, amelyben Kriza Ákos fideszes polgármester feljelentést tett, de nem sikerült bizonyítást nyerni, hogy bármi történt volna, az ügyek mégis újraindultak. A baloldali feljelentéseknél ugyanakkor szerinte a kivizsgálás felületes, a potenciális gyanúsítottakat kérdezik, történt-e bűncselekmény - sorolta, majd feltette a kérdést: egyenlő mércével mér minden esetben az ügyészség?


Állami megoldást sürget az MSZP meggyügyben

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a meggy felvásárlása olyan áron kezdődött meg, ami még a szedés költségeit sem fedezi. Vannak, akik kartellezést emlegetnek, vannak, akik szerint nincs kereslet - mondta, hozzátéve, hogy ha nem lépnek az ügyben, a termés jelentős része a fán marad. Most kell a termelőket megsegíteni, ha kell, kezdjenek intervenciós felvásárlásba - sürgette a kormányt a szocialista politikus.


Csökkent a jövedelmek értéke

Gúr Nándor azt mondta: az elmúlt hat évben a bérből élők anyagi helyzete, a jövedelmük vásárlóereje romlott. Bírálta, hogy mind a közalkalmazottak egy része, mind a közfoglalkoztatottak a létminimum alatt keresnek.


A honvédség fejlesztéséről

Demeter Márta a honvédségi helikopter beszerzésre kérdezett rá. Bírálta, hogy a választások előtt néhány nappal kiöregedett szovjet helikoptereket vettek.

Heringes Anita: Magyarországot már az Egészségügyi Világszervezet is visszaminősíti?

Kormányzati szerkezetalakítás - általános vita

Harangozó Tamás szocialista vezérszónok kijelentette: nem lehet kétséges, hogy az állam napi operatív irányítását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fogja ellátni a következő években. A miniszter minden politikai és hatalmi szempontból lényeges hatáskört magához ragadott, a teljes államigazgatási apparátus az ő kézi vezérlése alá került, miközben ő jogosult dönteni az uniós pénzek és a vidékfejlesztési támogatások kifizetéséről - folytatta.

Ezt a gigaminisztériumot egyetlen ember képtelen lesz átlátni - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy egyetlen igazgatási központból képtelenség hatékonyan irányítani az élet minden területét. Az MSZP szerint az átalakítás célja az, hogy a demokratikus jogállam közigazgatását egy új állampárti igazgatással akarják felváltani. Eközben a többi minisztérium csupán végrehajtói szerepet kap - jelentette ki.

Az új kormányzati struktúra viszont nem Lázár Jánosról, hanem Orbán Viktorról szól majd, mert a kormányfő a "jó zsaru, rossz zsaru trükkel akarja megtéveszteni" az országot - közölte. Véleménye szerint amíg a miniszter elvégzi a napi kormányzati munkát és minden népszerűtlen intézkedésért "elviszi a balhét", addig Orbán Viktor "eljátszhatja a néppel őszintén együtt érző, igazságosztó jóságos vezér szerepét" - mondta.