mszp.hu | Belföld
2022. november 25. 15:31

A magát családbarátnak hazudó kormány álljon ki végre a nőkért!

A magát családbarátnak hazudó kormány álljon ki végre a nőkért!
November 25. 1981 óta a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

Orbán Viktor kormánya magát családbarátnak hazudja, de az elmúlt években semmit sem tett a nők védelmében, a családon belüli erőszak ellen. Még az Isztambuli Egyezmény ratifikálását sem sikerült megvalósítaniuk. Ez szégyen!

Ma Magyarországon rengeteg nő, és gyermek esik áldozatul erőszaknak, bántalmazásnak. Kiszabadulni egy bántalmazó kapcsolatból szinte lehetetlen, hiszen a megélhetés, a lakhatás sokak számára nem megoldható. Novák Katalin mielőtt köztársasági elnök lett végighaknizta az országot azzal, hogy támogatja a családokat. De a valóságban még csak azt sem tudta elérni, hogy az európai országokban már régen elfogadott Isztambuli Egyezményt a fideszes honatyák elfogadják.

A magyar nők, lányok nem számíthatnak a kormány segítségére, védelmére. Hazánkban nem érvényesül a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség semmilyen szempontból. Sem a bérekben, sem a vezető beosztásokban, semmiben. A magyar nők és lányok nincsenek biztonságban saját otthonaikban, családjukban, hiszen sok esetben anyagi okokból nem tudnak elszakadni bántalmazójuktól.

Az MSZP küzd a magyar nők helyzetének javítása érdekében. Ám a Fidesz minden olyan jellegű javaslatot, módosítást lesöpör az asztalról, ami azt szorgalmazná, hogy megszűnjön a családon belüli erőszak, vagy létrejöjjön az esélyegyenlőség.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nőket napjainkban is világszerte megölik, bántalmazzák, zaklatják, megfélemlítik, aláássák, csak azért, mert ők nők. Nem csak Afganisztánban, Iránban vagy a háborús Ukrajnában, hanem világszerte.

A kormányoknak óriási figyelmet kellene fordítani a megelőzésre, az elkövetők felelősségre vonására, és az áldozatok védelmére.

Itt az ideje, hogy a magyar kormány belássa a bántalmazás nem a család magánügye, egy pofon sem fér bele a házaséletbe, a verés nem olyasmi, ami kiprovokálható. Az emberek ma már nem hiszik el, hogy egy feleség átesik egy vak komondoron!

Magyarországon rengeteg nő és gyermek él félelemben, pedig mindenkinek joga van a biztonságos élethez! Itt az ideje, hogy Orbánék ratifikálják a nők védelmére szolgáló Isztambuli Egyezményt, és ténylegesen védjék meg a nőket, lányokat a bántalmazás minden formájától!

MSZP

Bővebb információ:
Gurmai Zita, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes,
az MSZP nőtagozatának és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete elnöke.

Kapcsolódó párttagok