2012. szeptember 19. 08:49

A magyar cukoripar érdeke a piacszabályozás fenntartása

Az Európai Parlament kiáll a magyar cukorrépa-termesztők mellett.

"A 2006-os uniós cukorreform egyik legfőbb áldozata Magyarország, hiszen az öt meglévő gyárunk közül ma már csak a kaposvári üzemel, vagyis a magyar cukoripar a negyedére zsugorodott.

Az Európai Bizottság 2015. szeptember 30.-al megszüntetné a cukorkvótát, ezzel együtt a cukorrépa minimumárat is. Azonban a magyar cukorrépa termelés éghajlatunknak, illetve az öntözés korlátozott lehetőségének köszönhetően szabadpiaci körülmények között nem versenyképes.

Az Európai Parlament kiáll amellett, hogy legkésőbb 2020-ig meghosszabbítsuk a cukorkvóta rendszert és megőrizzük az Unió gyártási kapacitását annak érdekében, hogy a cukorrépa-termelőknek legyen ideje alkalmazkodni világ cukorpiacának változékonyságához." - vélekedett Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a cukorrendtartásról szervezett európai parlamenti vita kapcsán. "2008 óta több, mint 20 millió euró uniós támogatásban részesült a magyar cukoripar.

A rendszer fenntartása biztosítja a Magyarország számára a szükséges pénzügyi forrásokat az ágazati fejlesztések megvalósításához. Az ágazat rendkívül befektetésigényes, így elegendő felkészülési időt kell adni a termelőknek a cukorpiaci szabályozás megszűnésére. Szem előtt kell tartanunk, hogy jelenleg az Unió saját cukorszükségletét sem képes fedezni, ezért jelentős behozatalra szorul. A kvótarendszer 2020-ig történő fenntartásával az ágazat felkészülhet az olyan cukoróriásokkal való versenyre, mint Brazília "- emelte ki a szocialista képviselő.