mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. október 28. 15:04

A magyar egészségügy ne csak a kereszténység értékein alapuljon, hanem működő berendezéseken is!

A magyar egészségügy ne csak a kereszténység értékein alapuljon, hanem működő berendezéseken is!
Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy a kereszténység értékein alapul, a szereteten, az odafigyelésen és egymás tiszteletén, ugyanakkor megjegyeznénk, hogy mindezek mellett jó lenne, ha modern és működőképes eszközökön is alapulna az ellátórendszer.

Sajtóhírek szerint ugyanis egy hónapja nem működik az ajkai kórház CT-berendezése, mert ennyi idő alatt sem sikerült elintézni egyetlen alkatrész kicserélését. A budapesti Uzsoki Kórházban pedig július óta nem tudják elvégezni a mellrákszűréseket, mert az elromlott géphez azóta sem érkezett meg az alkatrész.

Ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy a Fidesz által megvalósított központosítások nem tudják garantálni a betegeknek, hogy a megfelelő időben kapják meg a megfelelő ellátást. A kormány ráadásul tovább akarja szűkíteni a kórházak önállóságát, amivel még inkább meg fogja nehezíteni az intézmények működését, ez pedig végső soron a hatékony betegellátás rovására fog menni.

Kásler Miklósnak onkológusként tisztabán kell lennie azzal, hogy a CT- és mammográfiás vizsgálatok milyen fontos szerepet játszanak a daganatos megbetegedések felismerésében. Éppen ezért a miniszternek sürgősen választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miért veszélyeztetik a betegek ellátását bürokratikus akadályokkal, miért kell a berendezések javítására hónapokat várni?

A betegség korai felismerése életmentő jelentőségű, ezért a vizsgálatok nem tűrhetnek halasztást, hiszen Magyarország már így is a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában. Az MSZP éppen ezért támogatja az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását, amivel hosszú távon garantálni lehet hazánkban mindenki számára az európai szintű és minőségű egészségügyi ellátást.

MSZP

Bővebb információ:
Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő