2011. szeptember 27. 18:42

A magyar elnökség pártatlanabbul vezethette volna a tárgyalásokat

A Keleti Partnerségi csúcson a térség stabilitása és Európa biztonságos energiaellátása a tét.

„A Keleti Partnerség nem helyettesítheti a tagjelölti státuszt az uniós tagság felé törekvő szomszédaink számára.”- fogalmazott írásbeli hozzászólásában Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegációjának vezetője a Keleti Partnerség csúcstalálkozója kapcsán rendezett plenáris vitán Strasbourgban.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Grúzia, Moldova és főleg Ukrajna törekvéseit, hogy a szabadkereskedelmi társulásnál szorosabb viszonyt alakítsanak ki az Európai Unióval. Az EU keleti szomszédságpolitikája azonban csak akkor lehet sikeres, ha az Oroszországgal ápolt kölcsönös bizalmon alapul. A Keleti Partnerség csúcstalálkozó sikerének esélyét növeli, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Lengyelország kiválóan ismeri a térséget. Még jobb lett volna azonban, ha a találkozót az eredetileg tervezett időpontban, a magyar elnökség idején sikerül megtartani. Magyarország pártatlanabbul és ezért hatékonyabban léphetett volna fel az Európai Unió, a keleti partnerországok és Oroszország képezte bonyolult viszonyrendszerben” – hangsúlyozta a képviselő.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a szomszédságpolitika sikeres keleti dimenziója érdekében az EU-nak együtt kell működnie Oroszországgal. "Ha ez elmarad, Oroszország drasztikus lépésekre szánhatja el magát. Ez világosan látszik Ukrajna esetében. Az ukrán kormány nemrég azzal a választással szembesült, hogy vagy Oroszországgal őrzi meg jó gazdasági kapcsolatait és a kedvezményes gázszállítási szerződéseket, vagy Szabadkereskedelmi Megállapodást köt az Európai Unióval. Az ilyen helyzeteket el kell kerülnünk."

"A Keleti Partnerségben résztvevő hat volt szovjet tagköztársaság esetében az Európai Unió elsődleges célja a térség stabilitásának és Európa folyamatos energiaellátásának biztosítása. A Keleti Partnerség azonban nem helyettesítheti a tagjelölti státuszt az uniós tagság felé törekvő szomszédjaink számára. Ennek lehetőségét az Európai Uniónak középtávon fenn kell tartania" - hangsúlyozta a szocialista delegáció vezetője.

Az európai parlamenti képviselő szerint jobb lett volna, ha a Keleti Partnerség csúcsra az eredetileg tervezett februári időpontban, a magyar elnökség idején kerül sor. "Sajnálatos, hogy időpont-egyeztetési problémák, és az alacsony részvételi szándék miatt el kellett halasztani a magyar elnökségi félév idején esedékes találkozót. Magyarország ezzel egy presztízsértékű lehetőséget, az Európai Unió pedig értékes időt veszített" - fogalmazott. Tabajdi Csaba ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a "lengyel elnökség képes lesz pártatlanul és semlegesen kezelni a kérdést az Oroszországgal ápolt viharos kapcsolatok ellenére."