2011. február 15. 17:21

A magyar elnökség szeretné pozícionálni a fogyasztóvédelmi területet?

A mai napon a Fogyasztóvédelmi bizottság meghívott vendége volt a Nemzetgazdasági Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős korábbi államtitkára Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár felvezetőjében hangsúlyozta, a magyar EU-elnökség egyik alapvető célkitűzése, hogy a versenyképességi tanács első olvasatban fogadja el a fogyasztóvédelmi jogokról szóló irányelvet. Az irányelv tervezett formája magában foglalja a fogyasztók információkhoz való jogát, az elállás lehetőségét, valamint a tisztességtelen feltételek meghatározását.

Két és fél éve tette közzé az Európai Bizottság azt a négy irányelvet összefogó javaslatát, mely a teljes harmonizáció bevezetését kezdeményezi. Ennek értelmében - az egységes piac megteremtése érdekében - a tagállamok nem vezethetnek be és nem tarthatnak fenn az új jogszabály rendelkezéseitől eltérő előírásokat. Az egységes piac ugyanakkor csak abban az esetben jelent előnyt, ha a korábbi szétaprózottság megszűnik, illetve ha a versenyképesség növelése és a fogyasztói jogok védelme egy időben valósul meg.

Az ellenzéki reagálások többek között a pénzügyi fogyasztóvédelmi politika kialakítását és a válságból való kilábalással összefüggő feladatok ellátására világították rá.

A tanács és a parlament együttműködésének kialakításának reményében, mint a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke magam is fontosnak tartom, hogy idén május végéig olyan megállapodás szülessen, melyet minden tagország támogatni fog. Éppen ezért sajnálatomat fejeztem ki, hogy a fogyasztóvédelemért felelős államtitkár nem tudott a bizottsági ülésen részt venni.


Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő