mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 24. 15:04

A magyar emberek kétharmadát hagyta cserben a kormány

A magyar emberek kétharmadát hagyta cserben a kormány
Az Oltalom Egyesülettel szembeni bosszúhadjáraton csak a jéghegy csúcsa, valójában nem kevesebb, mint a magyar emberek kétharmadát hagyja út szélén a válság közepén a kormány – erről tartott szerdán online sajtótájékoztatót Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

A napokban a kormány ismét bosszúra éhesen vonta meg a legszegényebbektől a jog szerint járó támogatásokat, miközben előidézte, hogy mára a magyar emberek közel négyötödnyi többsége az átlagjövedelem alatt él. Egyre több ember nem kap semmilyen segítséget és kerül nincstelenségbe, figyelmeztetett Korózs Lajos.

„A Szocialista Párt tagjai egy emberként állnak az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség mögött. Ez az Iványi Gábor vezette alapítvány, illetve egyházi közösség, amelytől a kormány néhány héttel ezelőtt arra hivatkozva, hogy kell a pénz a járványalapba, megvonta az állami támogatást.

Az Igazgyöngy alapítványnál arra hivatkoztak, hogy „nem térül meg a befektetés”, az Alapítvány iskoláiba 23 faluból mintegy 700, többségében mélyszegénységben élő gyerek jár” – emlékeztetet a szocialista politikus, felelevenítve, hogy 2011-ben a kormány megvonta a MET-től az egyházi státuszt, ám a Strasbourgi Bíróság úgy döntött, azt vissza kell adni, kártérítést kell az egyháznak fizetni, és az eddigi számlákat is át kell utalni.

„6 milliárd, azaz 6000 millió forint, amivel az állam tartozik nekik, erre most a gázt akarják kikapcsolni Iványiéknál egy 30 milliós tartozás miatt. 200-szor ennyivel tartozik a kormány! Ez embertelenség! Azt az Alapítvány büntetik, amely a legszegényebbekkel foglalkozik! Iványi Wallenberg-díjas, és olyat vállalt, mint még senki ebben az országban. Méltó folytatója Wallenberg humánus cselekedeteinek: embert ment. Amit a kormány csinál, pitiáner bosszú és sokkal több, még a cserbenhagyásnál is” – hangsúlyozta Korózs.

 A Népjóléti bizottság elnöke szerint ez az eset csak hab a tortán, valójában az emberek több mint kétharmadát hagyta cserben a kormány. „Ma Magyarországon már 450.000 embernek nincs munkája, és több mint felük semmiféle ellátást nem kap: 200.000 ember és a családjaik. Az emberek 70%-a az átlag alatt keres. Hibás volt a kormány válságkezelési programja: azt mondták, mindenkinek adnak munkát, de még a közfoglalkoztatottak száma is csökkent”.

Ismertette, korcsoportban az 55-64 közöttiek keresik a legtöbbet, ám a derékhad középkorosztály jövedelmét tekintve alattuk kullog. „Az ember a nettójövedelméből él, abból, ami a pénztárcában van. Sokaknak a beharangozott 450 ezres bruttó átlagfizetés helyett, például Békésben130.000 forintból kell hónapról hónapra megélni. A kormány intézkedései eddig is szinte mind igazságtalanok voltak” – hívta fel a figyelmet a realitás részletes tényeire a képviselő.

„Az igazságos társadalom pedig egyben tisztességes is: márpedig a tisztesség azt kívánja, hogy legyen esélye minden embernek, munkára, szociális ellátásra, legyen esélyük a gyereknek az oktatás magas színvonalú igénybevételére, és legyen esély a gyógyulásra! Éppen ezért kísérjék figyelemmel a Magyar Szocialista Párt munkáját: kísérjék figyelemmel, hogy a programjában mit fogalmazott meg” – kérte Korózs Lajos a választók segítségét pártja munkásságához.

Kapcsolódó párttagok