mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 20. 10:05

A magyar emberekben még igenis ott van Szent István akarata, hogy Európa nyugati feléhez tartozzunk!

Ha az MSZP és szövetségesei felhatalmazást kapnak, jövőre egy új, konszenzuson alapuló Alkotmánnyal megteremtik azt a keresztény, felvilágosult és összetartó európai országot, amilyennek államlapító Szent István is megálmodta hazánkat – emelte ki augusztus 20-i online videójában Tóth Bertalan, a párt társelnöke. A beszédet teljes terjedelmében közöljük.

„Az idei augusztus 20-a lehetne az új kenyér ünnepe. Ha mindenki asztalára minden nap jutna friss kenyér, nem nyomorognának százezrek és nem éhezne sokezer gyermek.

Az idei augusztus 20-a lehetne az Alkotmány ünnepe is. Ha lenne Alkotmányunk, amelyet mindenki tisztel, amely nem kirekesztő, és amely nem csak egy papír, amit a fideszes Szájer a fideszeseknek gyártott.

Az idei augusztus 20-a lehetne az Államalapításunk és Szent István örökségének ünnepe is. Ha nem azt látnánk, hogy a hatalom mai birtokosai Szent István örökségét bontják le. Államalapító királyunk ugyanis egy keresztény, felvilágosult és összetartó európai országot akart.

Ezzel szemben a Fidesz az örökséget tagadó, álkeresztény, minden ízében felvilágosodás-ellenes és a nemzetet megosztó párttá torzult! A Magyarországot irányító fideszes rezsim hátat fordított Európának, a közös értékeknek, hogy belesüllyessze hazánkat a keleti despotizmusba.

Azt az államot, amit ma ünnepelnünk kellene, zsebben viszik haza a fideszes vezetők – alapítványokba és magánszámlákra!

A demokratikus intézményeket is kiüresítették.
Alkotmánybíróság? Állami Számvevőszék? Választási Bizottság?
Amiket most látunk, csupán üresen zörgő súlytalan díszletek!
Ezeket ünnepeljük? Az egy százaléknyi elit látszatvalóságát?

Igen: biztos szép lesz a tűzijáték. De tapsolhatunk-e jó szívvel neki, ha tudjuk, hogy a csillogás csak azért van, hogy az utána következő sötétségben majd nyugodtan dolgozhassanak a tolvajok?

A tolvajok, akik nem csak a pénzünket viszik, hanem a jogainkat és a jövőnket is.

Mondjuk ki: a Fidesz szégyent hozott ránk, mindannyiunkra, és az elmúlt 11 évben lassú puccsal felszámolta a magyar jogállamiságot!

A jogállamiság hiánya azt jelenti, hogy nincs kiszámíthatóság és nincs biztonság!

Az ugyanis nem jogállam, ahol a rendőr bárkit elvihet egy kormányt kritizáló Facebook-bejegyzés miatt! Jogállamban a kormány nem figyeltethet meg újságírókat, civileket, politikusokat kémprogramokkal, és nem maradhat következmények nélkül, ha ilyen mégis történik.

Jogállamban nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat, nem veszik el az egyetemek önállóságát, a Munka Törvénykönyve pedig nem teszi kiszolgáltatottá a dolgozókat!

Egy jogállamban a hatóságok előtt mindenki egyenlő, mert a legfőbb ügyész akár a korrupciógyanúba keveredett miniszter vagy miniszterelnök ellen is vizsgálatot indít!

Magyarország ma nem ilyen ország. Magyarország a Fidesz vezetésével zsákutcába tart és jelenlegi, antidemokratikus állapotában az egész kontinens biztonságát veszélyezteti.

Hosszú idő után valós esély van a változásra, amely reményt adhat mindannyiunknak.

Csak mi tudjuk helyreállítani a jogállamiságot és a demokráciát.
2022-ben ehhez kell megnyernünk az ország többségének a támogatását.

A mi ajánlatunk világos: a jogállam és a demokrácia helyreállítása érdekében alkotmányozásra is felhatalmazást kell kérnünk.

Az új Alkotmány a mi javaslatunk szerint biztosítja a demokratikus alapjogokat, garantálja a közvagyon és a magánvagyon megóvását, megalapozza az arányos választási rendszert és garantálja, hogy sem az erőszakszervezeteket, sem az igazságszolgáltatást nem lehet politikai befolyás alá vonni!

Az új Alkotmánynak biztosítania kell a sajtószabadság érvényesülését, az állam és az egyház szétválasztását, a kisebbségek jogainak védelmét. Meg kell határoznia az állam és az önkormányzatok szerepét, meg kell erősítenie az alapvető jogok védelmének garanciáit, és meg kell tiltania a jogszabályok visszamenőleges hatályú alkalmazását.

Ezzel egyidejűleg kezdeményezzük majd azt is, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy a közvagyon soha többé ne válhasson semmilyen politikai erő zsákmányává!

Az MSZP ehhez kéri az emberek felhatalmazását, mert a magyar emberekben még igenis ott van Szent István akarata, hogy Európa nyugati feléhez akarunk tartozni!

Mert Magyarország a hazánk és Európa az otthonunk!

Szent István országa itt van, valamennyiünk szívében.
Ott, ahol az igazságot, a szolidaritást és az egymásért érzett felelősséget is őrizzük.

Mi jövő tavasztól ezt az országot fogjuk építeni!

Ez a mi jövőnk, és ezt a jövőt nem engedjük elvenni! És akkor a következő augusztus 20-a igazi ünnep lehet minden szabadságszerető, demokrata magyar számára.

Legyen így! Közös jövőnkért, Magyarországért”!

Tóth Bertalan
Az MSZP társelnöke