A magyar falvak jövőjének kulcsa a digitális fejlődés

Az Európai Parlament képviselői a mai napon szavaztak a WIFI4EU néven is ismert kezdeményezésről, melynek köszönhetően EU-szerte több mint 5000 közösségi helyszínen – kórházakban, könyvtárakban, parkokban, középületekben biztosítanak ingyenes internet-elérhetőséget.

Szanyi Tibor üdvözölte az uniós kezdeményezést, majd hozzátette, hogy „miközben számos embernek nem okoz problémát az állandó internet-hozzáférés, sokan vannak, akiknek a szélessávú internet elérése és annak használata nem magától értődő. A digitális szakadék problémájával leginkább a falusi területeken élők küzdenek, pedig az internet-hozzáférés biztosítása párhuzamosan a digitális készségek fejlesztésével forradalmi változásokat hozhatna a magyar falvak életében.”

A szocialista politikus felhozta az „Otthon melege” program példáját, ahol a kormány kizárólag online felületen, ügyfélkapus regisztrációval kívánta támogatni a legrászorultabb rétegeket, a feltételekből adódóan viszont természetesen sajnos kevés sikerrel. „A hűtőgépcsere program jól példázza azt, hogy a magyar kormánynak fogalma sincs a magyar vidéki valóságról. Emellett azonban rámutat az ország digitális elmaradottságára is” – emelte ki Szanyi Tibor, EP-képviselő.

A Szanyi Tibor által kezdeményezett, uniós szintű „Okos Falvak” program célja, hogy gyökeresen változtasson ezen a helyzeten. „A program lényege a magyar és európai falvak élhetőbbé tétele már létező digitális megoldásokkal, amelyek nem csak az alapszolgáltatásokat, de az eddig csak a városi környezetben elérhető kényelmi szolgáltatásokat is elhoznák a falvakba.”

„Nincs más megoldás a magyar vidék elnéptelenedésének megelőzésére. A program alapja, előfeltétele pedig a mindenki számára elérhető net, valamint a felhasználói ismeretek széles körű átadása. A kormány eddig nem ért el semmilyen kézzel fogható eredményt e téren, miközben - ahogy azt a WIFI4EU program is jól mutatja, az uniós intézmények cselekednek” – mutatott rá a szocialista politikus.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21