Külföld | Közös Agrárpolitika Európai Unió
2013. június 27. 18:10

A magyar gazdák jól járnak!

"A magyar gazdák számára elonyös megállapodás született a Közös Agrárpolitika reformjáról tegnap Brüsszelben. Magyar nemzeti érdek, hogy a fiatal gazdák külön uniós támogatásban részesüljenek, e nélkül elképzelhetetlen a hazai mezogazdaság megerosítése, a vidék megújulása. Korábbi kezdeményezésemnek megfeleloen a fiatal gazdák számára a támogatható terület nagyságát 90 hektárban állapították meg. Fontos eredmény, hogy lehetoség nyílik az öt hektár alatti kisgazdaságok egyszerusített támogatására. Így Magyarországon több százezer magyar család megélhetése javulhat 2015-öt követoen. A termeléshez kötött támogatásokat továbbra is a nehéz helyzetben lévo ágazatokra, mint az állattartás támogatásra lehet fordítani." - értékelte a Közös Agrárpolitika jövojét meghatározó tárgyalásokat Tabajdi Csaba, az EP Mezogazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja.

Tabajdi Csaba aláhúzta: "A magyar gazdák pozíciója a területalapú támogatások terén már korábban is a legjobb volt az új tagállamok közül, s a jövoben az uniós átlag körül alakul. A hazai termelok az uniós agrárköltségvetés jelentos lefaragása ellenére sem járnak rosszul, hiszen még így is lényegesen több támogatást kapnak, mint régiós versenytársaik. A mostani agrárreform igazi tétje, hogy a 2015 utáni Közös Agrárpolitika tudja-e biztosítani a gazdák tisztességes jövedelmét, megfeleloen védi-e környezetünket és emellett nem eredményezi-e a mezogazdasági termelés csökkenését Európában. Az eroteljes zöldítés elfogadhatóvá teszi az európai adófizetok számára, hogy az agrárium az uniós költségvetés második legnagyobb tételét képezi."

"Ahhoz, hogy Magyarország valóban nyertese legyen 2015 utáni a Közös Agrárpolitikának, szakmailag is megalapozott tervezési munkára van szükség a magyar hatóságok részérol is. Biztosítani kell azt, hogy ebbe - ellentétben az elmúlt három év kormányzati gyakorlatával - az ágazat valamennyi szakmai szervezete beleszólást kapjon." - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselo.