mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2024. február 01. 13:53

A magyar gazdaság minden tekintetben csődöt mondott

A magyar gazdaság minden tekintetben csődöt mondott
A hazánknak járó uniós források megérkezéséről, a rendkívül instabil forintárfolyamról, valamint a magyar gazdaság mélyrepüléséről is beszélt Vajda Zoltán, MSZP-s országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság elnöke az ATV csütörtök reggeli Szigorlat című műsorában.

Vajda Zoltán elmondta, a napokban zajlik az EU-csúcs, ezzel kapcsolatban pedig lassan már unalmas, hogy a magyar miniszterelnök éppen milyen módon zsarolja az uniót. Hazánk nemzetközi megítéléséről és kapcsolatairól sokat elmond, hogy a kormány miatt a NATO-ban és az EU-ban is elszigetelődött Magyarország, fontos kérdésekben csak a magyar vezetés blokkolja a folyamatokat. 

Az uniós források megérkezéséről a szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett, ezek a pénzek járnak Magyarországnak, azonban az is elvárható, hogy ezek megszerzéséhez teljesíteni kell bizonyos feltételeket. Annak érdekében, hogy az EU-s támogatások ne a kormány kezébe kerüljenek, ahonnan sokszor nem jut el a megfelelő helyre a pénz, arra lenne szükség, hogy az önkormányzatok, civil szervezetek közvetlenül hozzáférhessenek az uniós forrásokhoz. A kormány felé állított elvárások gyakorlatilag annyiban merülnek ki az EU-részéről, hogy legyen demokrácia, legyen jogállam, és a pénzeket ne lopja el a kormány. Vajda Zoltán szerint ezek azonban a NER működésének az alapjai.

Az unió döntéshozatala sem egyértelmű, hiszen korábban választási autokráciának nevezte a magyar helyzetet az Európai Parlament, az Európai Bizottság azonban jogállami megoldásokat vár az uniós források megszerzése érdekében. A belpolitikába nem avatkozhat be az unió, és nem is kell, azonban fontos észrevenni, hogy nem egyértelmű az EU működése.

Az EU működési elve, hogy tagországai kormányai úgy osztják fel a pénzt, hogy olyan helyekre jut az el, ahol arra szükség van, hazánkban azonban ez nem így működik, emelte ki Vajda Zoltán.

A forintárfolyamról a Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, azt kell figyelni, bizonyos események hatására mennyit mozdul el az árfolyam. Ez pedig hazánkban rettentő instabil, egy-egy bejelentés, hír következményeképp nagyot tud zuhanni az árfolyam. Ez pedig a vállalkozók dolgát is nagyon megnehezíti, hiszen nem lehet azzal számolni, adott pillanatban mennyire fog elmozdulni az árfolyam. A csehekkel összehasonlítva elmondható, ez a folyamat nem normális, ugyanis a cseh deviza, a korona kifejezetten stabil.

A költségvetés korai elfogadásával kapcsolatban évről évre bebizonyosodik, hibás a kormány gyakorlata, ugyanis temérdek alkalommal kényszerültek változtatásra. Így már-már kínos a kormány gyakorlata, Vajda Zoltán szerint pedig már egyetlen kormánytag sem tud észszerű érvet felhozni, miért kell tavasszal elfogadni a büdzsét. Tavasz helyett késő novemberben, kora decemberben kellene elfogadni a következő évi költségvetést, hiszen így telik el a lehető legrövidebb idő az elfogadás és a tárgyév között. Ez azonban szándékos a kormány részéről, hiszen kétharmados többséggel, rendeleti úton kormányoznak, a végtelen döntési jogkörüket ezzel pedig még tovább bővítik. Vajda Zoltán emlékeztetett, a tavalyi évben heti szinten módosították a büdzsét, ezek pedig hatalmas módosítások.

A költségvetésben a csupán apró módosítások valójában hatalmas összegeket takarnak, szögezte le Vajda Zoltán. A gazdaság működéséhez pedig három dolog fontos: legyen gazdasági növekedés, legyen árstabilitás és legyen egyensúlyban a költségvetés. Ennek a háromnak ideális esetben egyszerre kell teljesülnie, azonban ez nem evidens, hiszen ezek egymásra is hatással vannak. Sajnálatos módon azonban, a magyar gazdaság legnagyobb befolyással bíró szereplői, Matolcsy György, Nagy Márton és Varga Mihály egyszerre mondtak csődöt. Tavaly ugyanis nem volt gazdasági növekedés, recesszióban volt a gazdaság, az árstabilitás nem valósult meg, hiszen hatalmas volt az infláció, a költségvetési hiány pedig sosem látott magasságokat ért el.