mszp.hu | Belföld
2020. május 21. 16:25

A Magyar Honvédelem Napjára: A kormány azonnal törölje el a katonákat kizsigerelő kormányrendeletet és adja vissza a szolgálati nyugdíjat!

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes kőkemény ostrom után visszafoglalta Buda várát.

A 171 évvel ezelőtti dicső tettre emlékezve ünnepeljük ma a Magyar Honvédelem Napját és egyben köszöntjük a Magyar Honvédség katonáit, civil munkatársait!

E napon is köszönetet mondunk áldozatvállalásukért és azért az elhivatottságért, amellyel magas szakmai szinten teljesítik feladataikat mind határainkon belül, mind a külföldi missziókban. Az elmúlt évek nehéz körülményei ellenére a Honvédség sikeresen teljesítette egyre sokasodó feladatait, amiért köszönettel tartozunk.

Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy - bár sokan nem tudják - a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva a 120/2020-as számú kormányhatározatával gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatottá tette a teljes honvédségi állományt, és elvette tőlük - a sokszor emberfeletti túlszolgálatért járó - eddigi pluszjuttatásaik jó részét.

Ez beosztástól függően akár havi százezres nagyságrendű pénzelvonással is jár, miközben a kormány propagandagépezete a Honvédségről, mint legstabilabb munkáltatóról harsog. Egyenesen felháborító, hogy míg Németh Szilárd államtitkári fizetése idén 35%-kal nőtt, addig a katonák ezreinél csökkent a ténylegesen kifizetett összeg.

Követeljük, hogy a kormány azonnal törölje el 120/2020-as kormányrendeletben a katonákat kizsigerelő és fizetésüket csökkentő rendelkezéseket! És követeljük, hogy a katonák elhivatott szolgálatát a szolgálati nyugdíjuk visszaadásával becsüljék meg!

Ezzel együtt a mai napon megköszönjük a Magyar Honvédség állománya tagjainak elhivatott hazai és nemzetközi helytállását, további szolgálatukhoz erőt, egészséget kívánunk!

Harangozó Tamás
a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja