Belföld | József Attila költészet napja
2013. április 11. 12:31

A Magyar Költészet Napjára

Április 11. József Attila születésnapja, a Magyar Költészet Napja. Az MSZP nemcsak a magyar irodalom, költészet egyik legnagyobb tehetségét ünnepli és köszönti, hanem azt az örök gondolkodást és mentalitást, amely többek, sokak, egy egész ország kérdéseit, gyötrő problémáit vagy épp örömeit tudja kifejezni.

József Attila ma sok verset írna, és nehéz lenne megjelentetnie azokat. Lennének, mert vannak új Horger Antalok, akik már előre mindent jobban tudnak és "a károstól a köz érdekét szem előtt tartva" megóvnak. Nem kétséges, József Attilának is sok baja lenne egy olyan szervezettel, mint a Magyar Művészeti Akadémia, akár Horger Antalék új közösségének is tarthatná.

Az MSZP elveti azt a gondolkodást és szembemegy azzal a kultúrpolitikával, amely előre kijelöl, megszab, minősít és korlátoz és olyan együttműködésen alapuló kulturális politikát kíván megvalósítani, amelyben a tehetség, akár a kritikus tehetség szabadon és biztosan megmutathatja önmagát. József Attila születésnapján magyar költőknek és olvasóknak, mindenkinek, akinek kedves és fontos az irodalom, a művészetek szépsége és szabadsága ilyen gondolatokkal érdemes foglalkozni.

Hiller István
az MSZP Humán kabinetvezetője