mszp.hu | Belföld | Oktatás
2022. november 22. 10:55

A Magyar Közoktatás Napján

A Magyar Közoktatás Napján
A Magyar Közoktatás Napján 2022-ben nincs mit ünnepelni. Hetek, hónapok óta az oktatás problémáitól hangos az ország.

A tanáraink, a szülők, a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek követelései jogosak. Az MSZP egyetért ezekkel a követelésekkel. A kormányzat ugyanakkor elutasítja és semmibe veszi azt, amit a pedagógusok, a szülők és a diákok akarnak.

Az MSZP kiáll a pedagógusokért hangsúlyozva, hogy a magyar közoktatás problémáinak megoldásához a pedagógusok béremelése nélkülözhetetlen, de csak ettől a gondok nem fognak megoldódni. Nélkülözhetetlen, de nem elégséges! Ha az oktatásügy teljes szerkezetében nem lesz változás, a béremelés önmagában nem hoz színvonal emelkedést. Az MSZP véleménye szerint a jelenlegi NAT-ot hatályon kívül kell helyezni, mert nem tölti be szerepét. A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell! A tanárainknak nagyobb szakmai szabadságot kell biztosítani és lehetővé kell tenni a szabad tankönyvválasztást! Csökkenteni kell a diákok és a pedagógusok óraterhelését! Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális ismeretek között!

Akkor, amikor fél évvel a kormányalakítás után változás történik a kormány szerkezetében, lehetséges, reális és szakmailag hasznos lenne, hogy az oktatás ügye Magyarországon ismét önálló minisztériumot kapjon, mert ez hozzájárulhat a magyar közoktatásban a színvonalesés megállításához, majd a jobb minőségű oktatási nevelő munka eléréséhez. Önálló oktatási tárcát Magyarországon!
 
Az MSZP nevében:
Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke, az Országgyűlés Kulturális Bizottság tagja

Hiller István,
az MSZP Választmányi elnöke, az Országgyűlés Kulturális Bizottság tagja