A magyar nő a vak komondorra is birkatürelemmel reagál

„Ha a nők is megkapják a teljes élet lehetőségét, akkor az egész társadalom egészségesebben és harmonikusabban működhet” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke pénteken, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Közép-európai Egyetem konferenciáján. A bal- és jobboldali politikusok, valamint hazai és nemzetközi esélyegyenlőségi szakemberek részvételével megrendezett konferencia témája a nők szerepvállalása a politikában, és a 2014-es választás volt.

Az elmúlt három évben jelentősen romlott a nők politikai részvételi aránya, és bár a baloldali és liberális pártok női kvóták bevezetése mellett döntöttek, 2014 után sem várható érdemi javulás.
 
Az EP-képviselő szerint két alapvető oka van annak, hogy a magyar nők ilyen kis arányban vannak jelen a közéletben. Az egyik, hogy kevésbé foglalkoznak az esélyegyenlőséggel, mint nyugat-európai társaik. Figyelmük elsősorban a mindennapok teendői felé fordul. Nyugatabbra sokkal könnyebb a nőket – úgymond – mobilizálni absztraktnak tűnő jogok kérdéseivel, vagy a prostitúció, az abortusz, a fogamzásgátlás, a női egészség, a nők elleni erőszak, a női részvétel témáival. „A magyar nő – a kevés lázadó kivételtől eltekintve – a vak komondorra is birkatürelemmel reagál” – hangsúlyozta Gurmai Zita, aki szerint a másik fő problémát az jelenti, hogy a nők nem lépnek fel egységes érdekcsoportként, és így a pártok sem igyekeznek a kedvükbe járni.
 
A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a demográfiai helyzet kimutathatóan kedvezőbb azokban az országokban, ahol a nők mind a munkaerő-piacon, mind a politikában nagyobb arányban vannak jelen. Vagyis – a közhiedelemmel ellentétben – nem akkor lesz több gyerek, és nem akkor lesz egészségesebb a demográfiai struktúra, ha a nők otthon maradnak, hanem éppen akkor, ha ők is részt vesznek a társadalom életében – minél nagyobb arányban és minél több szektorban.
 
Gurmai Zita reményét fejezte ki, hogy a nőkkel szembeni diszkrimináció hamarosan olyan múltbeli dologgá válik, mint a rabszolgaság, amelyre – nehogy újra megtörténjen – emlékeznünk kell, hogy tudjuk: már a múlthoz tartozik.