A Magyar Szocialista Párt az új nemzeti egység megteremtésére törekszik

A Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fóruma mai budapesti plenáris ülésén Szabó Vilmos országgyűlési képviselő megerősítette a Magyar Szocialista Párt kolozsvári elnökségi ülésén tett vállalásait.

Ezek értelmében a magyar belpolitika küzdelmeit az MSZP nem viszi határon túlra. A be nem avatkozás, a kölcsönös felelősségvállalás és az egyenlő közelségtartás elveire alapozza politikáját és gyakorlatát. Azt vallja, hogy a magyar politika mindenkori partnerei azon szervezetek kell, hogy legyenek, amelyeket a szomszédos országokban lezajlott választásokon a külhoni magyar közösségek szavazataival legitimáltak és a külhoni magyar szervezetek képviselőivel folytatott érdemi konzultációra törekednek. Az MSZP meggyőződése, hogy helyre kell állítani a helyes arányokat a szomszédságpolitika és a magyarságpolitika között. A szimbolikus politizálás sem pótolhatja a külhoni magyarokat ténylegesen segítő, helyzetbe hozó gyakorlatias politikát. Támogatja és teljesen jogos igénynek tartja a külhoni magyarság kulturális, önkormányzati-közigazgatási és területi autonómiáinak megteremtését.

Szabó Vilmos elmondta, hogy elmúlt időszakban a magyar-magyar kapcsolatokat az egyeztetések elmaradása, a párbeszéd hiánya, a kioktatás és az ellenfelek ellenségnek tekintése jellemezte. A jelenlegi kormány a külhoni magyar közösségek megkérdezése nélkül, gyakran kifejezett kérésük ellenében cselekszik, miközben elvtelen politizálással vádolja őket. A Fidesz-KDNP koalíció szimbólumokat előretoló, felelőtlen magyarságpolitikája miatt nemcsak a magyar-magyar kapcsolatok, hanem a magyar-szomszédsági kapcsolatok is mélyponton vannak.

A Magyar Szocialista Párt ezúton is felhívja a kormány figyelmét, hogy vegye figyelembe az ülésen rendkívül erős kritikákat megfogalmazó külhoni magyar szervezetek véleményét és változtasson jelenlegi magyarságpolitikáján!