mszp.hu | Belföld | nőnap Pécs
2016. március 08. 08:58

A Magyar Szocialista Párt Pécs Városi Szervezete szeretettel és tisztelettel köszönti a pécsi nőket a nemzetközi nőnap alkalmából.

A Magyar Szocialista Párt Pécs Városi Szervezete szeretettel és tisztelettel köszönti a pécsi nőket a nemzetközi nőnap alkalmából.
A nőnap eredete összekapcsolódik a munkásmozgalommal, hiszen a XIX. század végén és a XX. század elején bátor és erős asszonyok demonstráltak különböző fórumokon a nők egyenjogúsága, a szabad munkavállalás, illetve a nők választójogának elérése érdekében. Meg akarták változtatni azt az évezredes sztereotípiát, hogy a nők helye kizárólag otthon van.

Az általános, egyenlő és titkos választójog 1945 óta már megilleti a magyar nőket is, de a nők társadalmi egyenlőségének megvalósulása terén még jelenős hiányosságok vannak.

A Magyar Szocialista Párt elutasítja a diszkrimináció minden formáját, és elkötelezett az azonos munkáért azonos bért elve mellett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon csaknem egyötöddel kevesebbet keres azonos munkakörben egy nő, mint egy férfi. Mi nem hisszük, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak”.

A munkaerőpiac kihívásai mellett a nőknek több fronton is helyt kell állniuk, hiszen hazánkban jelenleg még elsősorban a nők vállalnak nagyobb részt a családi és háztartási teendők ellátásában, ez az áldozatvállalás pedig pénzben nem mérhető.

A mai nap a nők ünnepe, és mi azt szeretnénk, hogy a nők iránti tisztelet és megbecsülés a mindennapoknak is része legyen!

 
MSZP Pécs Városi Szervezet