A magyar szocialisták tovább küzdenek az uniós pénzekért

"Nem tartom sem korrekt, sem a magyar állampolgárok érdekeit szolgáló lépésnek, hogy a Fidesz EP-delegációja a szocialista képviselők "pálfordulásáról" ír. A delegációnk Mesterházy Attila, az MSZP elnökének álláspontjával összhangban azért fog küzdeni az Európai Parlamentben, hogy Magyarország pozíciói javuljanak a 2014-20-as támogatási időszakban a tagállamok közti megállapodáshoz képest. Mi annak érdekében ajánlunk együttműködést a Fidesz EP-delegációjának, hogy az EP-ben minden lehetséges eszközzel próbáljuk tovább javítani hazánk, a magyar kistérségek, a vállalkozók, és a gazdálkodók pozícióját. Erre a korábbi költségvetési időszakok tapasztalatai alapján is van még remény." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a magyar szocialisták brüsszeli vezetője.

"Sajnálnánk, ha a Fidesz képviselői ehelyett inkább szolgai módon megszavaznák az uniós költségvetést, elutasítva a magyar pozíció további javítását. Azért is sajnálatra méltó az együttműködési szándék hiánya, mivel mind az Európai Néppárt, mind az Európai Szocialisták vezetői elutasították a tagállamok költségvetési alkuját. Ennek adott hangot felszólalásában Joseph Daul, az Európai Néppárt és Hannes Swoboda, az európai szocialisták és demokraták frakcióvezetője is. Úgy a pozíció javításában, mint annak megőrzésében rendkívül fontos lenne a közös fellépés." - mondta Tabajdi.

A szocialista delegációvezető hozzátette: "Ez összhangban áll azzal, amit korábban állítottunk: amennyiben akár csak egy további eurót lehet szerezni Magyarország számára, azért a magyar szocialisták küzdeni fognak. Legalább ilyen fontos hazánk számára, hogy az Európai Parlament jogalkotási tevékenysége során a hétéves uniós költségvetés 67 végrehajtási szabálya tegye lehetővé az uniós források maximális kihasználását. Bízunk abban, hogy elérhető további javulás, és vállalni tudjuk egy méltányosabb költségvetés megszavazását. Szeretnénk, ha a Fidesz ebben partner lenne, és csúsztatások és a méltatlan vádaskodások helyett minimális együttműködési készséget mutatna a nemzeti érdekek érvényesítésében." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Háttér:

Magyarország a kohéziós támogatások terén elfoglalt pozíciója a 2014-20-as uniós költségvetésről az Európai Tanácsban elfogadott kompromisszum szerint 5,2 milliárd euróval, azaz több mint 1400 milliárd forinttal romlott 2011-es árakon számolva a jelenlegi támogatási időszakhoz képest. Ez a veszteség az uniós tagállamok sorában a negyedik legnagyobb, miközben szomszédaink közül Románia, Lengyelország és Szlovákia is növelte részesedését. A tanácsi kompromisszumról a tagállamok az Európai Parlamenttel folytatnak tárgyalásokat.