MTI/mszp.hu | Belföld | egészségügy oktatás parlament
2017. október 24. 16:14

A magyar társadalom válaszokat vár

A magyar társadalom válaszokat vár
Ülésezett a Parlament

A kormányt és a nemzeti konzultációt kell megállítani

Molnár Zsolt véleménye szerint a kormányt, valamint az álkérdéseket tartalmazó, pénzszórásról szóló nemzeti konzultációt és nem Brüsszelt kell megállítani, a kormány ki akarja vezetni az EU-ból az országot. Rögzítette: a szocialisták nem akarják lebontani a kerítést és nem akarnak felülről nyitott, kötelező betelepítési kvótát sem. Az ellenzéki képviselő több ügyet is szóvá tett, amelyekre szerinte az egész magyar társadalom választ vár és amelyekben a hallgatás beismerést jelent. Molnár Zsolt a többi között szólt a Pharaon-, a Naffa-ügyről, Kiss Szilárd ügyéről, az Arton Capitalnál történt betörésről, a letelepedési kötvényről.

Mikor vehetik birtokba a gyerekek a kabai tornatermet?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, mikor tornázhatnak a kabai iskolások az új tornateremben. Közlése szerint 2014. áprilisában 25 tanuszoda és 26 tornaterem megépítését támogatta a kormány, s Kabán tavaly decemberben kellett volna átadni az új tornatermet, de azt még most sem vehették birtokba a gyerekek.

Miért marad el az 1-es villamos meghosszabbítása?

Kiss László azt kérdezte, miért marad el az 1-es villamos meghosszabbítása. Erről volt szó korábban, s ez a vonal kötné össze az óbudai temetőt és környékét a III. kerület legforgalmasabb részeivel. Mint mondta, maga Tarlós István főpolgármester akadályozta meg a projektet, ezt egy interjúban maga is elismerte. Valaha remélhető, hogy mégis megvalósul? - firtatta a szocialista politikus.

Megépül-e valaha a kelenföldi zajvédőfal?

Józsa István arról érdeklődött, hogy mikor épül meg Őrmező és Kelenföldi pályaudvar közötti zajvédőfal, és felújítják-e valaha a pályaudvar épületét.

Kinek kellene lépnie a paksi löszfalomlás ügyében?

Heringes Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy Paksnál 27 kilométer az omlásveszéllyel fenyegető partfalszakaszok hossza. Kinek kellene lépéseket tennie azért, hogy a 6-os számú főút ismét teljes szélességében járható legyen, amelynek egy részét tavaly egy löszfalomlás miatt zárták le? - tette fel a kérdést.

Miért kell fizetni a minisztériumnak a kilakoltatásért?

Horváth Imre az egyre növekvő számú kilakoltatásokkal kapcsolatban azt mondta: az érintetteket nemcsak a bankok, hanem a végrehajtó, végső soron pedig még az Igazságügyi Minisztérium is sanyargatja. Szerinte vitathatóan magasak a végrehajtási költségek. Feltette a kérdést: miért szedi be a tárca és a kamara a költségátalányt?

Épül-e kórház Székelyföldön?

Kiss László az esetleges partiumi vagy székelyföldi kórházépítésre kérdezett rá. Arra várt választ: mikor készül el a végleges koncepció egy a magyar állam által Erdélybe építendő egészségügyi intézményről. Kik dolgoznak majd ott? - sorolta kérdéseit.

A brüsszeli képviselet be tudja tartani az offshore-törvényt?

Szakács László arra emlékeztetett, hogy az államháztartási törvény szerint az állam nem köthet szerződést olyan céggel, amelynek tulajdonosi háttere vagy tevékenysége nem tisztázott. Most azonban azt tervezik, hogy a követségek, konzulátusok mentesülnek ezen szabály alól. Feltette a kérdést: a brüsszeli állandó képviselet be tudja tartani az offshore-törvényt?

Biztonságban vannak a magyar katonák Irakban?

Harangozó Tamás azt kérdezte, hogy biztonságban vannak-e a magyar katonák Irakban, illetve tervezik-e a magyar katonák kivonását. Kitért arra, hogy az észak-iraki Kurdisztánban fegyveres konfliktus alakult ki, s nagy kérdés, hogy mi fog történni a magyar katonákkal. Azon katonák lövik egymást, akiknek felkérésére ott vagyunk, és akiket képzünk - mondta. A szocialista politikus a honvédelmi miniszter részéről szégyenteljesnek tartotta, hogy nem jött be válaszolni erre a felvetésre.

Újra a Római-partról!

Kiss László egy korábbi ülésen megkezdett, a Római-parti mobilgát történetét bemutató felszólalását folytatta. 

Becsapott emberek!

Burány Sándor azt mondta, hogy Kőbányán két helyen is becsapták a lakókat. Az egyik környéken az ígéretek ellenére is nagyon rosszak a közállapotok, a másikon pedig az emberek nem vásárolhatják meg azokat a lakásokat, amelyekben élnek.