mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény turizmus | Turizmus
2016. február 03. 13:50

A magyar turizmus ne legyen a kormányon belüli cicaharc áldozata!

A magyar turizmus ne legyen a kormányon belüli cicaharc áldozata!
Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át a turizmus irányítását a kormány, legalábbis egy most kiszivárgott koncepció szerint. Az Orbán-kormány valós szándékait és a szektorhoz való viszonyát jól mutatja, hogy két nappal ezelőtt a magyar turisztikai szektor másfélezer szakember részvételével megtartott évnyitó összejövetelén a kormányzat képviselői – nyilván a nemzeti együttműködés és társadalmi párbeszéd jegyében – egyetlen szóval sem említették az érintetteknek, hogy teljesen átalakítanák az ágazatot. A fideszes cinizmust pedig tökéletesen jellemzi, hogy a nyilvánosságra hozott előterjesztés végén ez olvasható: az EU-nak véleményezési joga nincs, a tervezetet az Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel”.
Az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottsági alelnökeként felhívom az Orbán-kormány figyelmét, hogy a magyar turisztikai szektor adócsökkentést, jelentős marketing-forrásnövelést, illetve az ágazatban dolgozók itthon tartásához szükséges programokat szorgalmaz; nem pedig újabb kádertemetők létrehozását. Tiltakozom az ellen, hogy a Fidesz a kormányon belüli cicaharc áldozatává tegye a turizmust! Tiltakozom az ellen, hogy a kormánypárti vezetők központosítva és a lehetőségeket lenyúlva rátegyék a kezüket az ágazat forrásaira!
 
A turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre, és amely Európában és Magyarországon is a GDP tíz százalékát biztosítja. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd’ kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. A turizmust segíteni, támogatni és ösztönözni kell, nem pedig rátelepedni.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke,
az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke