mszp.hu | Belföld | EP2014 interjú
2014. április 22. 09:48

'A magyar választók képviselete nemcsak szükség, hanem kötelesség'

- Tizenkét év képviselőség után, az Országgyűlés alelnökeként búcsúzik a magyar törvényhozástól és az Európai Parlamentbe készül. Miért érezte úgy, hogy váltania kell?

- Habár igaz, hogy több mint egy évtizede vagyok, illetve voltam tagja a magyar Országgyűlésnek és többévnyi államtitkári, állami vezetői tapasztalatot is magam mögött tudhatok, még mindig tettre kész, fiatal, tanulni és tenni vágyó politikusnak érzem magam. Úgy gondoltam, hogy a magyar és az európai parlamenti ciklusok kivételes és szerencsés együttállása egy olyan jel, amelyet követnem kell. Fontos időszaknak gondolom a következő éveket, szeretném mind mélyebben megismerni az európai törvényhozás folyamatait, hogy a lehető leghatékonyabban tudjam képviselni a magyar választók érdekeit. Ráadásul, nem kizárt, hogy sokciklusnyi jobboldali irányítás után az Európai Parlamentben most baloldali többség lesz, ami megteremti a lehetőségét egy erősebb, szolidárisabb, fejlődőbb Európa megépítésének. Ebben nekünk, magyaroknak is kiemelt szerep juthat a szocialista képviselők révén. Fontos azonban, hogy előre jeleztem: csak „munkába járni” fogok Brüsszelbe és Strasbourgba, nem adom fel az itthoni bázist.

- Ez azt jelenti, hogy bár a feladatai Brüsszelbe szólítják, a magyar belpolitikából is ki fogja venni majd a részét?

- Aktív és érdemi módon jelen kívánok maradni a hazai közéletben is, hiszen nem szakadhatunk el a választóinktól. Személyes kezdeményezésem nyomán például a kampányban nyitottam egy 'piros könyvet', amelybe folyamatosan gyűjtöm a választók kéréseit, elvárásait, ha úgy tetszik: megrendeléseit a brüsszeli munkámhoz. Egy percig sem veszíthetjük szem elől a magyar választók érdekeit. Ami pedig a hazai belpolitikát illeti: az MSZP következő tisztújító kongresszusán célom, hogy visszakerüljek az elnökségbe, mert hiszem, hogy a megerősödő európai kapcsolatrendszeremmel és tapasztalatommal segíteni tudom a magyar baloldal újjáépítését. Az MSZP egésze és mi, szociáldemokraták is mély változás előtt állunk, ebből a folyamatból – remélhetőleg immár európai parlamenti képviselőként – kívánom aktívan kivenni a részemet.

- Korábban számos területen, így például a turizmusban, az önkormányzati és területfejlesztésben is dolgozott, legtöbbször vezető pozícióban. Ezek közül melyekre kíván leginkább fókuszálni majd a brüsszeli munkája során?

- Való igaz, hogy éveken át felügyeltem többek között az európai fejlesztések koordinációját, de hosszú ideig elnöke voltam a Nemzeti Turisztikai Bizottságnak is. Nyilván ezek a szakterületek állnak hozzám a legközelebb, de függetlenül attól, hogy mely európai szakbizottságban kapok majd feladatot, a következő öt évben csak arra fogok koncentrálni, hogy miként tudom a legeredményesebben képviselni a magyar érdekeket az Európai Parlamentben. Fontos, hogy a magyar embereknek, a magyar választóknak érdemi szava legyen az őket érintő kérdésekben. A képviselői munka egy olyan szolgálat, amelynek megfelelni nemcsak szükség, de kötelesség is. Kifejezetten károsnak tartom, hogy Orbán Viktor és a Fidesz pökhendi szabadságharcot hirdetett az Európai Unió és intézményrendszerével szemben. Az európai közösség tagjaként Magyarország az elmúlt költségvetési ciklusban közel huszonnégymilliárd eurónyi többlethez jutott, a mostani hétéves periódusban pedig több mint tízezer-milliárd forint lehívására és felhasználására lesz lehetőség. Ez egy magyar megyei jogú város közel száz (Szeged esetében több mint kétszáz) éves költségvetése. A csatlakozásunk óta eltelt tíz évben euró-milliárdokból magyar iskolák, utak, egészségügyi intézmények újultak meg, az ország épült és fejlődött. Aki ez ellen hirdet szabadságharcot, az nem tudja, hogy mi áll az ország és a nemzet érdekében. Mi, szocialisták a normális Magyarország hangját akarjuk és fogjuk képviselni Brüsszelben, szemben a felelőtlen szabadságharcosokkal és az uniós zászlót égető, hazug szélsőségesekkel. Ami a kérdés szakpolitikára vonatkozó részét illeti: hiszem, hogy például a turizmus, a fejlesztéspolitika, vagy épp a kínai államközi kapcsolatokban szerzett tapasztalatommal új szinten tudom majd szolgálni a magyar választókat.

- Az utóbbi időben látványosan építette a magyar-kínai kapcsolatokat, politikusként és magánemberként egyaránt. Ezt a missziót mennyiben tudja, illetve akarja folytatni majd európai parlamenti képviselőként?

- Kína szerepe és befolyása a következő évtizedekben még hangsúlyosabb lesz, abban minden geopolitikai és gazdasági szakember egyetért, hogy az ázsiai országgal való szorosabb együttműködés mindkét fél számára számos előnyt mutat. Úgy gondolom, hogy európai parlamenti képviselőként és szakpolitikusként még hatékonyabban tudom majd elősegíteni azokat a regionális együttműködéseket és fejlesztési programokat, amelyeknek kiépítésén már régóta dolgozunk. A következő öt évben lehetőség lesz szélesebbre nyitni, a közép-európai régiót egészében érintő infrastrukturális vagy épp gazdasági együttműködéseket. Kína és Európa, Kína és Közép-Európa minél erősebb kapcsolatában Magyarországnak fontos és előnyös szerepe kell legyen. Én ezen dolgozom.

- Mindig is büszke volt szegedi gyökereire, igazi lokálpatriótaként miként tudja majd saját, szűkebb hazájának érdekeit is szem előtt tartani?

- Szeged egy fejlődő, gyarapodó és az egyik legélhetőbb város Magyarországon, ehhez a városvezetéssel szoros együttműködésben magam is hozzájárulhattam képviselői munkám során. Természetes, hogy mindig szem előtt fogom tartani szűkebb hazám, Szeged érdekeit a brüsszeli képviselőségem során is. Ugyanakkor fontos, hogy – ahogyan ezt kihangsúlyoztam korábban is - természetesen minden magyar állampolgár ügye, minden magyar választó sorsának kedvező alakítása – éljen az illető az országhatáron innen vagy azon túl – lesz a legfontosabb feladatom, amelyet megingathatatlan elszántsággal fogok képviselni.

- Négygyermekes család várja otthon. Miként fogadták a döntését és a családi életüket várhatóan befolyásoló változásokat?

- Az utóbbi években sajnos meg kellett szokniuk, hogy a hétköznapjaim jelentős része szinte reggeltől estig munkával telik, ráadásul az otthontól távol. Ennyiben nem lesz nagyobb a változás: a brüsszeli feladatot is egy olyan munkahelyként fogom fel, ahova az ember bejár és ahonnan az ember hazajár. Nem fogok elszakadni Magyarországtól, hiszen – mint az jeleztem is - épp az lesz az egyik személyes vállalásom, hogy a magyar választók hangját és akaratát közvetítsem Brüsszelben, és aktív alakítója legyek a magyar baloldal útkeresésének is.