Gazdaság, Külföld | vetőmag közlemény
2012. november 27. 16:14

A magyar vetőmag ágazat európai jelentőségű

Az uniós vetőmag forgalmazási szabályozás lehetővé teszi, hogy Magyarországon az agrárpiaci óriások mellett magyar kis- és középvállalkozások is termeljenek több ezer embernek adva biztos megélhetést.

"A vetőmagágazat a magasan képzett kutatók és agrármérnökök mellett nagyszámú szakképzetlen munkaerőt is foglalkoztat, olyan vidéki térségekben, ahol a magas munkanélküliség komoly társadalmi feszültségeket okoz. Az uniós vetőmag forgalmazási szabályozás lehetővé teszi, hogy Magyarországon az agrárpiaci óriások mellett magyar kis- és középvállalkozások is termeljenek több ezer embernek adva biztos megélhetést. Az uniós szabályozás most kezdődő felülvizsgálata során magyar nemzeti érdek, hogy fenntartsuk a jelenlegi sikeres, fejlesztésre ösztönző szabályozási környezetet. A magyar vetőmagágazat évszázados hagyományokra, szaktudásra, kiemelkedő termőhelyi és éghajlati adottságokra épül." - emelte ki Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja az Európai Vetőmag Szövetség tanácskozásán az Európai Parlamentben. Az eseményen számos európai parlamenti képviselő mellett részt vett Dr. Ruthner Szabolcs, a Magyar Vetőmag Szövetség igazgatója is.
 
"Példaértékű az európai- és magyar mezőgazdaság számára, hogy az európai vetőmag ágazat árbevételének több mint 15%-át kutatás és fejlesztésre fordítja. Ezzel szemben Közös Agrárpolitika összköltségvetésének csupán 1%-át költjük kutatás-fejlesztésre, a magyar mezőgazdaság esetében pedig még alacsonyabb ez az arány. Fontos, hogy a vetőmag vizsgálatát megbízható hatósági szervek bevonásával végezzük, így kiküszöbölve azt, hogy nem megfelelő minőségű vetőmag kerülhessen be Magyarországra. Az uniós szabályozás felülvizsgálata során fontos a vetőmagágazat versenyképessége, de elsősorban a fogyasztók egészségét, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szempontokat kell figyelembe vennünk." - hangsúlyozta a szocialista politikus.