Belföld, Külföld | uniós csatlakozás közlemény
2013. április 16. 18:33

A magyarok Európát választották és választják ma is

Ma tíz éve, hogy aláírtuk a hazánk uniós csatlakozásáról szóló szerződést. Azt a dokumentumot, amely a magyar nép akaratát fejezi ki. Azt az akaratot, hogy intézményesen is ahhoz a közösséghez tartozzunk, amelyhez kétezer éve mindig is kötődtünk.

Ezért választotta a magyarok elsöprő többsége Európát a szerződéskötést megelőző megrendezett népszavazáson. Ezért köteleztük el magunkat egységesen az európai értékek tisztelete és normák betartása mellett. Végérvényesen.

Tíz éve az akkori baloldali magyar kormány miniszterelnöke, Medgyessy Péter ezzel a felhatalmazással és felelősséggel írta alá a csatlakozási dokumentumot. Ezt eddig valamennyi kormány betartotta. Eddig. Magyarország mostani miniszterelnöke azonban felrúgta a konszenzust és fölülírta a nemzeti akaratot.

Orbán Viktor szabadságharcnak álcázva rombolja a magyar demokráciát és nemzetközi megbecsülésünket, veszélyezteti uniós tagságunkat, és a közösségből kifelé sodorja az országot. Konfliktusban áll az unió valamennyi intézményével és szinte minden meghatározó európai politikussal jobb- és baloldalon egyaránt. Szembehelyezkedett az európai értékekkel és szembemegy a magyar emberek érdekeivel. A legkevésbé sem Magyarországért harcol. Valójában csak több hatalmat akar magának. Úgy és annyit, ahogy és amennyi Európában és egyáltalán demokráciákban nem szokás. Ezért küzd Európa ellen, ezért beszél az Európa-ellenesség hangján: hogy megszabaduljon hatalma utolsó korlátaitól, hogy megnyerje az euroszkeptikus emberek tetszését és megszerezze a szavazatukat.

Ezért hadakozik minden magyar ellen, akik azért választották és választják az Európai Uniót, hogy nagyobb legyen a gyarapodás, több a szabadság, erősebb a biztonság és stabilabb a demokrácia. Hogy a hazánk soha többé ne legyen kitéve az önkénynek. Ez az Európai Unió célja és értelme. Erről szólt a népszavazás tíz évvel ezelőtt. Ugyanerről fog szólni a választás jövőre is.

Tíz éve az egész nemzet álmát váltottuk valóra. Nem hagyhatjuk, hogy egy nemzedék küzdelmének minden eredménye és a következő nemzedék minden reménye elvesszen egyetlen ember lázálma miatt! Mert nem félázsiai nép vagyunk, hanem egészen európai.

A Magyar Szocialista Párt elkötelezett az erős Európa mellett. Magyarország számára nem létezhet más út, más irány, csak az, amely a nyitott, összetartó, fejlődő Európába vezet. Ezen az úton érhetjük el az európai értékek erős érvényesülését itthon, és a magyar érdekek hatékony érvényesülését a világban.

A politikai küzdelem valójában nem a jobb- és baloldal között folyik Magyarországon. Hanem az európai értékek hívei és ellenségei között. Márpedig itthon többen vannak Európa hívei, mint az ellenségei. Magyar baloldaliak, konzervatívok, liberálisok, zöldek és függetlenek együtt alkotják a legnagyobb hazai politikai tömörülést. Az Európa-pártiak közé tartozunk mindannyian, akik egyszerre vagyunk büszke magyarok, valódi demokraták és elkötelezett európaiak.

Ha ezeknek az értékeknek a védelmében és egymás tiszteletében kiegyezünk, erre alapozva megteremthetjük az Európa-párti egységet, majd többséget is. Csak így érhetjük el, hogy Magyarország újra európai és köztársaság legyen.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető