MTI/mszp.hu | Belföld | országgyűlés parlament
2017. november 20. 18:39

A magyarok legfontosabb problémája az egészségügy jelenlegi helyzete

A magyarok legfontosabb problémája az egészségügy jelenlegi helyzete
Ülésezett a Parlament.

Az egészségügy helyzete a magyar emberek legfontosabb problémája

Szakács László szerint az egészségügy helyzete a magyar emberek legfontosabb problémája. Szerinte a 74 évesnél idősebbek rákos betegek nem kapnak kezelést. Miért? Mert már nem érik meg a következő választást? - vetette fel. Szerinte a rákos beteg nem személyre szabott terápiát kap a jövőben, hanem a legolcsóbbat. Szólt arról, hogy módosító indítványban kezdeményezték, 77 milliárd forinttal több jusson a rákos betegek gyógyszereire és 160 millió forinttal több a hospice szolgáltatásra, de ezek egyikét sem támogatta a kormányoldal.

Mikor hagyja le hazánkat Románia?

Burány Sándor az EU-tagállamok negyedéves növekedési adataira hivatkozva azt mondta, hogy a magyar növekedés lassabb volt a kormány által elvártnál, míg a 8,8 százalékos román növekedés meghaladta a román kabinet által vártakat. Befektetők szerint a két ország közötti olló tovább záródik és a következő évtizedben Románia is lehagyja Magyarországot - közölte. A kormány szerint Románia mikor fogja lehagyni Magyarországot? - kérdezte a képviselő.

Mi lesz a pincehelyi és a tamási egészségügyi ellátással?

Heringes Anita a tamási és pincehelyi egészségügyi ellátásról érdeklődött. Tamásiban ugyanis a megnövekedett ellátási terület miatt 3-4 hónapos az előjegyzés egyes vizsgálatokra - mondta.

Hajlandó-e megadni a kormány az elsétálás jogát?

Horváth Imre arra várt választ, hogy a kormány hajlandó-e végre valódi segítséget nyújtani az adósságcsapdában lévő családoknak, és megadni az elsétálás jogát, ami azt jelenti, hogy ha az adós minden érdemi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett - bizonyos feltételekkel - mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól. A szocialista politikus szerint a kormány "árokba lökte" a devizahiteles családokat "a forint tudatos gyengítésével" és a forintosítással. Az MSZP már 2010-ben komplex javaslatot terjesztett elő a magáncsőd intézményére - emlékeztetett.

Miért nem kapott ötvenmillió támogatást a Magyar Hospice Alapítvány?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a Magyar Hospice Alapítvány ötvenmillió forint támogatást kért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, de csak negyvenmilliót ítéltek oda neki. Egy erős és büszke országban nem fordulhatna elő, hogy a végstádiumban lévő betegeket ellátó alapítványnak nem adják oda ezt a pénzt - jelentette ki.

Mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza?

Kiss László arra kérdezett rá, mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza. Szerinte megvalósulása sokat segítene az országnak és a III. kerületben élőknek, de a solymári önkormányzattal eddig nem sikerült megállapodni arról, ezért elutasító szakhatósági eljárással akadályozzák a beruházást.

Meddig fizessük az ukrán nyugdíjasok nyugdíját?

Tukacs István arra kérdezett rá: "meddig fizetjük az ukrán nyugdíjasok nyugdíját". Azokra a visszaélésekre mutatott rá, amelyek szabolcsi falvakban tapasztalhatók, és amelyekre egy nemzetközi szerződés ad alapot. Kijelentette: olyanok vesznek fel a helyiek járadékánál lényegesen magasabb összeget, akik nem élnek életvitelszerűen Magyarországon.

A földművelésügyi tárca pályázatairól

Harangozó Tamás a földművelésügyi tárca pályázatait kifogásolta. Mint mondta, tíz pályázatnál kérte, hogy teljes egészében, részletesen számoljanak el, de csak egy esetében kapott választ. Ez elfogadhatatlan - jelentette ki, és kérte, mondja meg a tárca vezetője, a maradék kilencről ki tud számot adni. Megjegyezte: milliárdokról van szó. Azt ígérte, ha nem kap megfelelő tájékoztatást, a legfőbb ügyészhez fordul a tárca pályázati rendszere miatt.

Hogyan felügyelik az önkormányzatok törvényes működését?

Legény Zsolt arról érdeklődött, hogyan felügyelik a kormányhivatalok az önkormányzatok törvényes működését. Mint mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecseren időközi választás volt, de az új testület felállása után is a polgármester felfüggesztését és egyes pénzügyi visszaélések kivizsgálását kezdeményezték.