mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 18. 20:05

A magyaroknak minden drága - csökkentsék az alapélelmiszerek áfáját 5%-ra!

A magyaroknak minden drága - csökkentsék az alapélelmiszerek áfáját 5%-ra!
A szocialisták szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra, minden más élelmiszerét pedig 18%-ra kell csökkenteni, mert „az itt élő közel tízmillió embernek itt minden drága” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki online sajtóájékoztatóján.

„Minden további nélkül lecsökkenthetnék a kenyérnek, a pékáruknak, a 3% alatti tej- és tejtermékeknek, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek az áfáját 5%-ra, és minden más élelmiszerterméknek pedig 18%-ra” – mondta a képviselő, a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke.

A kormány inflációspolitikája megbukott, a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése nem oldja meg az infláció és a „harmatgyenge forint” problémáját – jelentette ki.

Tagadta, hogy az árak emelkedését a Covid-járvány okozta, felhíva a figyelmet: míg az eurózónában 1% körüli volt tavaly az infláció, addig Magyarországon 4,7%-os.

„Tehát itt a kormányzati politikával, az árfolyampolitikával, a kamatpolitikával és az inflációs politikával van probléma” – vonta le a következtetést.

Kiemelte: Magyarországon nincs olyan kormányzati beavatkozás, ami miatt csökkenhetnének az árak, ráadásul erős az inflációs várakozás is, „a rémkép a 7% vagy a 7% fölötti infláció karácsony idejére”.

Elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a termelői árak közel 25%-kal nőttek, ez pedig néhány hét vagy hónap múlva „egyértelműen érzékelhető” a kiskereskedelmi forgalomban is.

Sorolta: a kertészeti termékeknél több mint 30%-os, a gabonaféléknél 40%-ot is meghaladó, a gyümölcsöknél több mint 20%, a vágósertésnél közel 16% volt a termelőiár-növekedés, a búza felvásárlási ára 27%-ot nőtt.

Kiemelte: a mindennapi megélhetés költségei borzasztóan magasak: „amiből főzünk napról napra”; ezen túl a munkahelyi étkezés költségei is mintegy 10%-kal drágultak.

Rámutatott: a szegény emberek nem, csak a jómódúak tudna védekezni a drágaság ellen, „a szegény embernek, a szűkölködőknek piszok drága a hétköznapi élet”.

 „Kabaréba illőnek” nevezte Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter egymásnak való üzengetését, azt az idézőjeles „politikát”, melyben egymásra mutogatva „próbálják kideríteni, hogy ki, mikor, mit rontott el”.

„Ennek az országnak erre nincs ideje!” – jelentette ki Korózs.

Hangsúlyozta: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját.

„Mi, szocialisták, hiszünk a gondoskodó és esélyteremtő államban, amely reményeink szerint a jövő évi választások után az ellenzék győzelmével be is fog következni” – mondta.

Kapcsolódó párttagok