2012. augusztus 14. 18:01

A magyarországi cigányság helyzete

Halmi József, megyei alelnök és Teleki László országos elnökségi tag tartott ma sajtótájékoztatót a cigányság helyzetéről, amit megelőzött guszevi látogatásuk és rögtönzött lakossági fórumuk. A romakérdés kezelésére megoldásként az MSZP Kelet-Magyarország Programját emelték.

Halmi József elmondta, az MSZP úgy gondolja, hogy a cigány-kérdést úgy kell megközelíteni, mint a társadalom többi problémáját is, nem másként. A cigány ember, ha van lehetősége, akkor akar dolgozni. A cigány embernek fontos az, hogy munkahelye legyen. Ha van munkahelye, akkor ő tisztességesen fogja élni az életét. Ebben az államnak óriási szerepet kell vállalni. Fontos, hogy képezve legyen, hogy lássa azt a gyerek, hogy az apa tanul és emiatt van munkahelye, és akkor a gyerek is fog tanulni, dolgozni. Az MSZP a 8 éves kormányzása alatt, amit lehetett megtett a cigányságért. Miközben különböző politikai erők, így akartak népszerűségre törni, hogy elkezdtek a cigánysággal negatívan foglalkozni.

Győrtelken tehenet a cigánysoron, cigány család tart, több helyen van ló, marha, a legnagyobb ugaron egy cigány család termel 5 km hosszan uborkát. Győrtelek környékén van olyan vállalkozó, aki 50 embert napszámban foglalkoztat almaszedéssel, és a cigány emberre akar építeni, mert meg van a munkájukkal elégedve.

Az óvodától az iskoláig tudatosan kell a cigány embert arra nevelni, hogy végezzen iskolát, hogy legyen érettségije, diplomája, de ez az állam nélkül nem megy.

A cigány embernek az életfeltételei rosszabbak, nehezebben tud a társadalomba beilleszkedni, nehezebben tud munkát keresni, mert igenis megkülönböztetik őket nagyon sok munkahelyen. Az államnak szerepet kell vállalni olyan programokkal, amellyel ösztönözni kell a vállalkozókat és a vállalkozásokat, hogy a roma embereket foglalkoztassák.

A Fidesz 2 év alatt semmit nem tett a cigányságért, olyan programokat és negatív dolgokat tett, ami sérti a cigányságot, mint a közmunka, a 16 évre csökkentett tankötelezettség, a 12 évre csökkentett büntethetőség.
2010-ben a Fidesz KDNP-nek kellett a cigányok szavazata, mára már nincs szüksége a cigányokra. Majd biztos 2014-ben újra szükség lesz, - mondta - úgy fogják előadni, mintha tettek volna a cigányságért. Úgy kell a cigány embereknek a sorsát jobbítani, hogy nem szegregáljuk őket. Az integrációt elsősorban a cigány embereknek kell megtenni, úgy hogy alkalmazkodni kell a többségi társadalomhoz, erre a cigányság Magyarországon képes. Az MSZP-nek vannak olyan programjai, hogy ma nem egy széthúzó társadalmat, hanem egy összefogó társadalmat építsünk.

Teleki László a sajtótájékoztatón elmondta, látogatásának elsődleges célja, hogy meghallgasson roma csoportokat, akiknek véleményük van, hogy mi történt az elmúlt 2 évben. A Guszevben is elhangzott ma a nyíregyházi cigányoktól: „Orbán Viktornak azt üzenik, hogy munkát adjon és ne segélyt. Azt is kérik, hogy lehessenek önellátóak és ebben legyen partner a kormány, és ne legyenek kiszolgáltatottak a mai politikai helyzetnek.„

Az MSZP a Kelet-Magyarországi programját megalkotta, amelyet most vitára bocsájtott az elmúlt időszakban.
Két nagyon fontos dolgot emelt ki a politikus, ami érinti a romákat és a szegény rétegeket. Az egyik a foglalkoztatás, a másik az oktatás. A Kelet-Magyarország napilap, tegnapi számában Orbán Viktor azt mondta, - idézte, - hogy a felsőoktatás olyan költségekkel jár a hallgatóknak, amit nekik kell megfizetni. Ebben nem tudunk egyet érteni sem politikailag, sem magyar állampolgárként. Miért zárják ki azokat az embereket, akik magyar emberként tovább akarnak tanulni, és ebbe beletartoznak a magyarországi romák is. Arra kellene törekedni, hogy minél kevesebbe kerüljön, vagy egyáltalán ne kerüljön semmibe a felsőoktatás azoknak, akik rászorultak, vagy akiknek nincs más lehetőségük a munkához, mint hogy a felsőoktatáson keresztül eljussanak az elsődleges munkaerő piacra.
 
Mi azt szorgalmazzuk a kelet-magyarországi programban, hogy a felsőoktatásba kapjanak olyan lehetőséget a fiatalok, amelyek nem pénzbe kerülnek, hanem lehetőséget biztosítanak nekik.

Roma értelmiség nélkül nem lehet a cigányság problémáját kezelni.

A legnagyobb bűne a Fidesz kormánynak, hogy 16 éves tankötelezettséget bevezette. Nem lehet kiszámítani, mert nincsenek olyan valószámítások mögötte, amelyek bebizonyítják, hogy 2-3-4 éven belül milyen károkat fog okozni nem csak a cigányság körében. Azért mert a szegényebb rétegekben minél hamarabb ki akarnak kerülni az iskolai rendszerből, és el akarnak menni dolgozni, csak utána döbbenek rá, hogy nincs munkahely, és munkanélküli pályára fognak kerülni.

Ha több tízezer ember kikerül ebből a rendszerből, akkor a pedagógusnak sem lesz munkahelyük. Így nem értem, azokat a pedagógusokat, akik támogatják ezt a kezdeményezést. – folytatta.

A kormány nem adja meg az esélyt így a cigányságnak, hogy az elsődleges foglalkoztatásban tudjon elhelyezkedni, mert ha valakinek nincs magasabb iskolai végzettsége, amit nagyon sok helyen előírnak - már nem elég egy szakmunkás bizonyítvány, hanem érettségi is kell, vagy felsőfokú végzettség kell.

Nem tudjuk elfogadni azt a közmunkaprogramot, amit jelen pillanatban látunk. Több esetben a 4 és a 6 óra válik lehetővé a közmunkaprogramban részt vevőknek. Az önkormányzatra osztja le ezt a feladatot, úgy hogy nincs mögötte olyan tartalom, hogy az önkormányzatok a fenntarthatóságot is el tudják látni.

Ne a közmunka adja meg a foglalkoztatást a roma emberek részére, hanem a kis- és középvállalkozások támogatása vagy a multi cégeknek a más ütemű támogatása.

Nem az adókba kell segíteni a kis- és vállalkozásokat, hanem a bérekben, mert sokszor ezt nehéz kigazdálkodni egy munkáltatónak.

Ma nem lehet látni, hogy Orbán Viktor és kormánya a hátrányos helyzetűekkel mit kíván tenni.