Belföld, Külföld
2012. december 14. 09:56

A magyarországi választók jogait sérti a Fidesz választási törvénye

A magyar szocialista EP-képviselők kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz.

Az MSZP EP-delegációja írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a közelmúltban elfogadott magyar választási törvény és a választási eljárási törvény ügyében. A magyar szocialista képviselők azt kérdezik a Bizottságtól, hogy Magyarországon az Orbán-kormány új választási eljárási törvénye és a kötelező választói regisztráció rögzítése az Alaptörvényben kétségbe vonja-e az általános és titkos választójogot? Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Gurmai Zita és Herczog Edit szerint a Fidesz törvénye bizonyos választói csoportok számára súlyos hátrányos megkülönböztetést jelent. Ezt több közvélemény-kutatás is előzetesen megerősítette.  A magyar választójogi törvény nem szavatolja az általános és titkos választójogot.

A szocialista EP-képviselők rámutatnak: az Alaptörvényben rögzített szabályozás értelmében a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező választók számára személyesen vagy ügyfélkapun lenne lehetséges a regisztráció, ami kutatási adatokkal alátámasztottan várhatóan a részvétel csökkenéséhez vezetne a szegények, a vidéki lakosok és az idősek körében. Ugyanakkor a szomszédos országokban élő, magyar állampolgársággal együtt kapott választójoggal rendelkező magyarok számára lehetséges lenne a levélben történő regisztráció is, sőt, később a levélben történő szavazás is. Ez egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza a magyarországi lakosokat. A képviselők arra is felhívják a figyelmet, hogy Magyarországon ma is létezik hiteles lakcímnyilvántartás, így a regisztráció bevezetését semmilyen szakmai indok nem támasztja alá.

A választójog korlátozása ellentétes az EU Alapjogi Chartájával, az Európai Parlament képviselőinek megválasztására vonatkozó európai joggal, valamint az EP 2012. február 14-én elfogadott Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásával is. Ez utóbbi hangsúlyozta a tisztességes politikai verseny és hatalomváltás feltételeinek fontosságát. Az MSZP EP-delegációja arra is felhívja a Bizottság figyelmét, miszerint a választási eljárás torzítására további lehetőséget teremt, hogy az új Nemzeti Választási Bizottság tagjait szokatlanul hosszú időre, 9 évre választják. Ezt korábban a Velencei Bizottság is bírálta, mivel alkalmat adhat a jelenlegi kétharmados többség jelöltjeinek bebetonozására. A magyar szocialista EP-képviselők ezért azt kérdezik a Bizottságtól, tervezi-e a testület a magyar hatóságok figyelmeztetését a választójog diszkriminatív korlátozása miatt, illetve tervezik-e, hogy - akár a Velencei Bizottsággal közösen - megvizsgálják a jogszabályokat?