2012. március 29. 18:44

A mai kormányfői önfényezés margójára

Kár, hogy a miniszterelnök a mai Mercedes-gyár megnyitója alkalmából mondott önfényező beszédében a menekülő vállalkozásokról, a szétdúlt szakképzésről, a munkahelyteremtés csődjéről nem ejtett szót.

A szocialista kormányok idején Kecskemétre hozott Mercedes-gyár jó példája a kölcsönös bizalomra épülő és építő, a magyar munkavállalók és kkv-k, valamint a külföldi partnerek érdekeit egyaránt szem előtt tartó gazdaságpolitikának. Ez a korábbi, konszenzuskereső politikán nyugvó beruházás közvetlenül 2500, közvetve pedig további 10 ezer új, adófizető munkahelyet jelent Magyarországnak.

Természetesen a legújabb Mercedes-modellek gyártására létesített üzem Magyarországra hozatala már 2008-ban is hatalmas sikernek számított. Ám a mai, unortodox gazdasági viszonyok közepette egy ehhez hasonló léptékű beruházás magyarországi megvalósulása gyakorlatilag elképzelhetetlen. Már csak ezért is több szerénységet vártunk volna tehát Orbán Viktortól.
Arról nem beszélve, hogy az önfényezésen túl a miniszterelnök arra sem tért ki, hogy mekkora állami forrás áll rendelkezésre felnőtt- és átképzésre a kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalói igényeinek teljesítésére. Ez éppúgy nem világos, mint az, hogy általában mit tervez a kormány az elmúlt két évben sikeresen szétszervezett szakképzés és felnőttképzés területén.

A miniszterelnök által emlegetett " jó útról" pedig csak annyit: a foglalkoztatottak száma a KSH friss jelentése szerint ismét 3,8 millió alá, kilenc hónapos mélypontra zuhant, a munkanélküliség 0,1 százalékkal nőtt és két éve nem volt ennyi regisztrált álláskereső.

Vagyis a kormányfő el van tévedve: jó út helyett tévúton jár, ráadásul egyre több embert hurcol magával.